Kur’an’a göre ahirete iman ve sorumluluk duygusu - Fındık, Aydın (My University, 2013)
ÖZETİ KUR’ÂN’A GÖRE AHİRTE İMAN VE SORUMLULUK DUYGUSU Ahiret konusu insanlık tarihi kadar eskidir. Bu inanç ilkesi, tarih boyunca yaşayan her toplumun zihnini meşgul etmiş, her devirde ve her toplumda ölüm ötesi bir hayata inanma, insanlık tarihinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bundan dolayıdır ki, ilâhî ya da beşerî dinlerden felsefeye hatta bilimsel çalışmalara kadar uzanan yelpazede hemen her düşünür, ölüm ve sonrasına ilişkin konular üzerine düşünme ihtiyacı hissetmiştir. Bu mânada genel anlamda vahyin iki temel hedefi bulunmaktadır. Bu hedeflerlerden ilki, Allah Teâlâ’nın varlığı ve birliği ile birlikte âhiret hayatının varlığını haber vermek, diğeri de gelecek hayattaki mutluluğa ulaşması için yapması gerekenleri insanoğluna bildirmektir. Zirâ Kur’ân-ı Kerîm âhireti, Allah’ın kudretini, eşsizliğini ve tekliğini vurgulayan en önemli hâdiselerden biri olarak sunmuştur. Bu açıdan bakıldığında İslâm dininde âhiret inancının Allah inancıyla birebir ilişkisi olan aslî ve öncelikli konumda bulunduğunu kabul etmek gerekir. Bu açıdan bakıldığında âhiret inancı insanı, davranışları bakımından sorumlu kılan ve o davranışlara ahlâkîlik atfeden bir yapı arz etmesi bakımından da son derece önemlidir. İnsan diğer varlıklarda bulunmayan akıl, irâde ve seçme hürriyetine sahip olduğundan dolayı dünyada sorumluluk taşıyan tek varlıktır. Bu sebeple Allah Teâlâ insanın dinî, ahlâkî, hukukî ve toplumsal anlamda doğru yolu bulmasını istemiş ve onu tüm bunlardan sorumlu kılmıştır. Ayrıca âhiret gününde insanlara yaptıklarının karşılığı olarak verilecek olan cezâ ve mükâfat, kavramları ferdin sorumluluklarının farkında olmasını da sağlamaktadır.

BELIEVE IN HEREAFTER AND A SENSE OF RESPONSIBILITY ACCORDING TO QURAN Hereafter is as old as the history of mankind. This belief principle preoccupation of every society throughout history have lived,in all ages and in all societies believe that a life beyond death,has been an integral part of human history.Hence,the divine or the human religions,philosophy,or even a range extending from scientific studies in almost every thinker,felt the need to reflect on issues related to death and beyond.In general,there are two main objectives in this sense of revelation. The first of these goals,the existence and unity of Allah give notice together with the existence of life in the hereafter and the other human beings to express what you need to do to achieve happiness in the next life.In Quran, hereafter is presented as one of the most significant event that emphasizes the power, uniqueness and oneness of Allah. From this point you need to accept that there is a primacy location in one to one relationship between belief in Allah and belief in hereafter in Islam religion.Human behavior and the belief in hereafter that which is also responsible for maintaining the behavior in terms of morality is extremely important to have a structure with attaches.As people have got intellect, will and freedom of choice ; they are the only creatures who have responsibilities in the world. For this reason Allah wants human to find the right way from the point of religious,ethical,legal and social aspects and also makes human responsible for all of them. Also punishment or reward that will be given to people in hereafter day according to their behavior is provided people to be aware of their responsibilities.
Keywords: Ahiret; İslam; İslam Ahlakı; Kelam; Kur’an-ı Kerim