Yargı bağımsızlığı ve yargıya müdahale - Sarıoğlu, Faruk (My University, 2010)
Avrupa Birliği sürecinde yapılan uyum çalışmaları sırasında, özellikle son üç yıldır yargı bağımsızlığı konusu ülke gündemindedir. Yargı reformu üzerinde yapılan tartışmalar bütün yoğunluğu ile sürerken, tartışmaların odağını yargı bağımsızlığı kavramının oluşturduğu görülmektedir. Sorun reformun hangi kapsamda yapılacağına ilişkindir. Bireylerin hukuksal güvencesinin ancak hukuk devletinin varlığı ile sağlanabileceği açıktır. Yapılan çalışmada öncelikle kuvvetler ayrılığı ilkesi ile hukuk devleti kavramı üzerinde durulmuştur. Konunun açıklanması bakımından bu önemli iki konu için ayrı başlıklar açılmıştır. Yargı bağımsızlığı açıklamalarından sonra da yargıya müdahale konusuna geçilmiştir. Yargıya müdahale iç ve dış müdahale olarak iki başlık altında ele alınmıştır. Yargı içi müdahalede içtihatların müdahale olup olamayacağı hususu üzerinde durulmuştur. Dış müdahale ise yargı dışı erkler ile bilirkişilik kurumu veya medya kuruluşları gibi güç odaklarının müdahalesi değerlendirilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6.maddesi adil yargılanma hakkından söz etmektedir. Adil yargılanma hakkı ancak bağımsız ve tarafsız mahkemelerce sağlanabilir. Çoğu zaman insanın başvuracağı en son nokta yargıdır. Bunun için de kişiler yargıya sığınmak istemektedir. Kendini bağımsız yargıda güvencede duyumsayacaktır. Bağımsız olmayan yargının tarafsızlığından söz edilemeyecektir. Bağımsızlık ile müdahale birbirleri ile ayrılmaz birer ikilidir. Birinin başladığı yerde diğerinin biteceği açıktır.. Her şeyden önce hakları güvencede olan insan mutlu ve huzurlu olur. Hakların güvencesi ise, ancak bağımsız ve tarafsız bir yargı ile mümkün olacağı unutulmamalıdır. Çalışma sırasında, uygulamanın içinden gelmenin sağladığı kolaylıktan yararlanarak yargının hemen her birimi ile birebir görüşmeler yapılmış öneriler alınmış, insanların yargıdan beklentileri araştırılmıştır. Kimi zaman birebir yaşanmış olaylar esin kaynağı olmuştur. Yine aynı zamanda geniş bir literatür araştırması yapılmış ve kaynak toplanmıştır. Yapılan çalışma ile insanların yüreklerinde yargı bağımsızlığı fikrinin oluşması çabalanmıştır. Yargı bağımsızlığının içselleştirilmemiş olması sorununun aşılmasında küçücük de olsa bir katkımız olmuşsa kendimi mutlu kabul edeceğim. Anahtar Sözcükler: Yargı bağımsızlığı, yargıya müdahale

The process of harmonization in the European Union during the last three years, the country is on the agenda the issue of judicial independence. The debate on judicial reform, while with all the intensity, the focus of the debate are formed by the concept of judicial independence. Which is about to be made in the context of the reform issues. Legal security of individuals but the rule of law can be achieved by the presence is clear. In a previous study, first with the principle of separation of powers was focused on the concept of rule of law. This important issue in terms of disclosure of the issue for two separate titles have been opened. Judicial independence, and then tried to explain to the intervention was carried out. Judicial intervention in the internal and external intervention would take under two headings. Jurisdiction to intervene in a case whether or not the intervention was focused on issues. Tamper with the judicial powers outside the expertise of agencies or media organizations such as the powers of intervention were assessed. European human rights agreement that has the right to a fair trial 6.maddesi. The right to a fair trial but may be provided by an independent and impartial tribunal. Most of the time people will apply is the ultimate trial. For that we want people to take refuge are judging. Independent judiciary will feel secure in himself. Will not be talking about the impartiality of the judiciary is not independent. Interfere with the independence of each pair is inseparable. Starting at the location of one of the other ends are open .. First of all a happy and peaceful human rights would be guaranteed. The assurance of rights, but it would be possible with an independent and impartial judiciary should not be forgotten. During the study, facilitate the application by taking advantage of the willingness of the judiciary has been interviewed with almost every unit has received suggestions that people expect from the judiciary, have been investigated. Events have sometimes been a source of inspiration has been the one to one. At the same time, made an extensive literature research and resources have been collected. Studies of the human heart is the effort to create the idea of judicial independence. Of judicial independence is intrinsic to overcome the problem was our little contribution even if I'll be happy to accept. Key Words: Judical Independence, Judical Interferences
Keywords: Hukuk; Kamu Hukuku; Yargı Bağımsızlığı