Sosyal ağların patafi̇zi̇k evreni̇ : Türki̇ye Twi̇tter örneği̇ - Toprak, Gülşen (My University, 2023)
Alfred Jarry, absürt ya da saçma tiyatronun öncüsü olarak bilinse de hayatını patafiziğe adamıştır. Tiyatro oyunlarındaki absürt “Übü” karakteriyle, patafizik kavramının temellerini atmış, “Faustroll” karakteriyle de patafiziği açıklamıştır. Patafizik modern bilimin gerçekliğini yapı bozumuna uğratarak genellemelere karşı çıkar ve tekille ilgilenir. Her olaya benzersiz ve tek olarak bakar. Teknoloji ve bilim ile yakından ilgilidir ancak genellemelerin aksine istisnalara odaklanır. Alfred Jarry henüz 1890’lı yıllarda modern bilime bir eleştiri getirmiş ve post modern bir yaklaşım sergilemiş olmaktadır. İnternetle birlikte gelişen sosyal ağların bağımsızlığı, etkileşimli yapısı; çevrimdışı dünyayı değiştirebilme potansiyeli, ulaşılabilirlik; anonimlik; yeniden yayınlamayı kolaylaştırması; kısa vadeli etkisi; paylaşımların silinmesi, uzun vadeli etkisi; kalıcı arşivlerin kullanılması, multimedya karakteri ve onun mekânsal ve zamansal belirsizliği ile sonsuz potansiyele sahip çok yönlü doğası olduğu görülmektedir. Sosyal medya uygulamaları sürekli dönüşüme uğramakta ve fizikohayatın her alanını etkilemektedir. Ayrıca internetle birlikte her biri birer yayıncı olan toplumun en küçük yapı taşı bireylerle birlikte, kurumlar, gruplar, yönetenler, yönetilenler, otoriteler, ve her türlü oluşumun yer aldığı, her an herhangi bir şeyin fenomen, top trend olduğu ya da birdenbire değiştiği, silindiği tekrar yüklendiği, kullanıcı yorumlarıyla içeriğin alaşağı edildiği, içinin dışa çıkarıldığı sonsuz perspektiften bakılabilen özgün bir alan, bizim tezimize göre ise patafizik bir alan. İçinde bulunduğumuz çağ enformasyon çağı olarak nitelendirilmektedir. Bununla birlikte internet son yıllarda hayatımızın temel bir gereksinimi ve gerçeği olmuştur. Bu süreçte elektronik ve dijital cihazlarla internete bağlandığımızda gerçekleşen iletişim süreçlerinin bizi patafizik bir alana çağırdığı söylenebilir. Bu çalışmada patafizik kuramsal ve kavramsal yaklaşımlarla ele alınmış olup, Twitter örneklemiyle sosyal ağların patafizik bir doğası olduğu iddia edilmiştir.

Although Alfred Jarry is known as the pioneer of absurd theater, he devoted his life to pataphysics. He laid the foundations of the concept of pataphysics with the absurd character Übü in his theater plays and explained pataphysics with the character Faustroll. By deconstructing the reality of modern science, pataphysics opposes generalizations and deals with the singular. It looks at each event as unique and peerless. It is closely related to technology and science, but it focuses on exceptions as opposed to generalizations. Alfred Jarry criticized modern science in the 1890s and manifested a postmodern approach. The independence, dynamic and interactive structure of social networks that have developed with the internet have the potential to change the offline world. Accessibility, anonymity, ease of republication, short-term impact, deletion of posts, long-term impact, use of permanent archives, multimedia character and its spatial and temporal uncertainty show that the internet has a versatile nature with infinite potential. Social media applications are constantly transforming and affect every aspect of physical life. In addition, with the internet, there are individuals, institutions, groups, communities, administrators, authorities, and all kinds of formations, each of which is a publisher, where at any moment something becomes a phenomenon, a top trend, or suddenly changes, is deleted and reuploaded, and the content is subject to user comments. It is a unique space that can be viewed from an infinite perspective where it is overthrown and its insides are brought out, and according to our thesis, it is a pataphysical space. Since the age we live in is described as the information age, the internet has become a basic need and reality of our lives in recent years. In this process, it can be said that the communication processes that occur when we connect to the internet with electronic and digital devices invite us to a pataphysical area. In this study, pataphysics is discussed with theoretical and conceptual approaches, and it is claimed that social networks have a pataphysical nature with the example of Twitter.
Pataphysical universe of social networks : The example of Türki̇ye Twi̇tter
Keywords: Alfred Jarry; Contradiction; Çelişki; Exception; Hayali Çözümler Alfred Jarry; Imaginary Solutions; Internet; İnternet; İstisna; Kitle iletişim araçları; Mass media; Online social networks; Online sosyal ağlar; Patafizik; Pataphysics; Social media; Sosyal medya; Twitter