EinfluB Der Unternehmenserfolgsfaktoren Auf Die Innovationsstrategie Der Unternehmen - Edin, İbrahim (My University, 1999)
Bu tezin amacı şirketlerin yenilik stratejilerinde başarı faktörlerinin ne derece etkili olduğunun göz önüne konmasıdır. Bir şirketin başarılı olabilmesi için yenilik stratejilerini çok iyi oluşturması gerekmektedir. Bu stratejileri oluştururken bazı faktörleri de göz önünde bulundurmalıdır. Bu faktörler şirketin genel stratejisi, yeniliğe yönelik şirket organizasyonu, yeniliği destekleyici önlemler, şirketin yönetim sistemi, yeniliğe açık bilişim sistemi, müşteriye yakınlık ve rakiplerin yakından izlenmesidir. Yenilik stratejisi, şirket genel stratejisinin alt stratejilerinden biri olup genel stratejiye uygun oluşturulmalıdır. Şirketin tüm stratejileri arasındaki uyum ve bütünleşme şirketin başarısını da beraberinde getirir. Yenilik, şirketin tüm birimlerinin görev alabileceği bir süreçtir. Bu yüzden yenilik süreçlerinde oluşumu etkilemeyecek bir organizasyon şeklinin oluşturulması son derece önemlidir. Kişiler ve bölümler arasındaki anlaşmazlıklar yenilik sürecini doğrudan etkilemektedir, bu sürtüşmeleri en aza indirmek başarıyı da beraberinde getirecektir. Şirket çalışanlarının yenilik süreçlerindeki katkısı azımsanamaz. Çalışanlar bu süreçte aktif olarak yer almalılardır. Bunun için şirket çalışanlarını yeniliğe yöneltici bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemlere örnek olarak şirket içi öneri sistemi ve bunun karşılığında ödüllendirme, yetki devri ve paylaşımı verilebilir. Şirket yönetimi yenilik stratejilerini destekleyici bir yapıda işlemelidir. Yeniliklerin önünü kesici bir tarzda yönetim, şirketin başarısını da engellemiş olur. Şirket yönetim sisteminin yenilik süreçlerini destekleyici şekilde oluşturulması başarıyı da beraberinde getirecektir. Günümüzde bilgi tüm alanlarda olduğu gibi şirketlerde de çok önemli bir yer edinmiştir. Bilgi teknolojisinin getirdiği olanakları şirket başarısı için de kullanmak gerekmektedir. Küreselleşen pazarlarda başarılı olmak için bilginin sınır tanımayan boyutlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Bir şirket müşterileri olmadan yaşayamaz. Müşterinin fikir ve isteklerine en uygun şekilde yanıt vermek bir şirketin devamlılığının en önemli şartlarından biridir. Yenilik stratejilerinde de şirket müşteri istek ve ihtiyaçlarını dikkate almalıdır. Günümüzde hem iç hem de dış pazarlarda çok katı rekabet koşulları hüküm sürmektedir. Şirketler de bu rekabet koşullarına göre kendi konum ve stratejilerini belirlemek zorundadırlar. Bu çalışma şirketlerin yenilik stratejilerinin belirlenmesi ve şekillendirilmesi tartışmalarına kaynak olma amacını taşımaktadır.
Keywords: MUHASEBE; Yönetim ve yardımcı hizmetler