OSMANLIDA HUZUR DERSİ ÖRNEKLERİ TAHLİL ve TENKİTLİ TEFSİR METNİ NEŞİRLERİ II - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Osmanlı padişahlarının huzurunda Ramazan ayında Kurân-ı Kerîm tefsirine dair yapılan dersler, Huzur-i Hümâyûn Dersleri adıyla anılagelmiştir. Sultan II. Abdülhamit huzurunda, Yanyalı el- Hâc Ömer Lütfi Efendi isimli mukarrir tarafından takdim edilen ve A râf suresinin 35 ve 36. ayetlerini konu alan tefsir dersi, bu derslerin güzel bir örneğini oluşturmaktadır. Hicrî 1294 yılının Ramazan ayında icra edilen bu derste, Ömer Lütfi Efendi dersi takrîr/tefsir ettikten sonra kendisine otuz iki tane soru yöneltilmiştir. Bu soruların neredeyse tamamı, Arap Dili ve Belaga- tine ait konularla ilgilidir.

The lessons, which have been performed in Ramadan in the presence of the Ottoman sultans on the exegesis of the Quran, called Lessons of Huzur-i Humaayuun. One of the good examples of these lessons was the commentary on the 35th and 36th verses of Sura al-A raf, which presen- ted by al-Hajj Umar Lutfi Efendi in the presence of the Sultan Abdul-Hamid, the Second, in the month of Ramadan in 1294 AH. After the presentation, thirty-two questions were directed to Umar Lutfi Efendi, and nearly all of these questions were related to the nature of Arabic langu- age.
Examples Of Lessons Of Huzur-i Humaayuun In The Ottoman Critical Edition Of Commentary Text With Dissection And Criticizing II
Keywords: Din Bilimi