BİR REKLAM ÇEKİCİLİĞİ OLARAK MİZAHIN TÜKETİCİ SATIN ALMA KARAR SÜRECİNDEKİ ROLÜ - YASEMİN TEKELİ (My University)
Mizah içeren reklamlar, reklama ve reklamı yapılan ürüne karşı olumlu tutum geliştirilmesi ve dikkat çekiciliğin sağlanması bakımından hedef kitle üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. “Bir reklam çekiciliği olarak mizahın tüketici satın alma karar sürecindeki rolü” isimli bu tez çalışmasında, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen faktörler ve reklam çekiciliği olarak kullanılan mizahın tüketici ikna ve satın alma sürecindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde; tüketici karar verme yaklaşımları ve bu süreçle ilgili modeller, tüketici satın alma karar sürecinin aşamaları ile bu süreci etkileyen faktörlere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; reklam çekiciliği, reklamlarda kullanılan temel çekicilikler ile reklam çekiciliği olarak kullanılan mizah ve bununla ilgili kuramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm olan araştırma bölümünde ise; reklamlarında mizahi öğeler taşıyan ve mizahi öğeler taşımayan aynı markanın iki ürünü üzerinde karşılaştırılmalı bir analiz yapılarak,reklamlarda kullanılan mizahi öğelerin reklam izlenme ve tüketici satın alma davranışıüzerine olan etkileri incelenmiştir.

Humorous advertising has a significant impact on the target audience in terms of arresting attention and developing a positive attitude towards the advertised product. In this thesis titled “The role of humour as an advertising appeal in the consumer decision process”, the factors affecting consumers‟ purchasing decisions and the humour used as an advertising appeal are discussed, focusing on their effects on consumer persuasion and the buying process. In the first part of the study, consumer decision making approaches and models related to this process are given, as well as, the stages of the consumer buying decision process and factors affecting this process. In the second part of the study, advertising appeal, the basic appeal used in advertisements, humour used as an advertising appeal and related theories have been given. In the third part, which is the research section, a comparative analysis is made between two products of the same brand which have been advertised with and without humour. The effects of humourous advertisement on advertising tracking and consumer buying behaviours were also investigated.
Keywords: Advertising Appeals; Consumer Decision Making Process; Humour; Humour Advertising; Humour Appeal; Mizah; Mizah Çekiciliği; Mizahi Reklam; Reklam; Reklam Çekiciliği; Tüketici Karar Verme Süreci Advertisement