16. yy. Şairi Muîdî’nin şiirlerinde nebatlar - Ali, Ergin (My University, 2014)
Bu çalışmada 16. yüzyıl şairlerinden Rumeli topraklarında yetişmiş Kalkandelenli Mu'îdî'nin Divanı'ndaki bitkiler incelenmiş ve 16. yüzyıl şiir dünyasında bitkiler ile ilgili tasavvurlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda yakın zamanda mevcut tek nüshası üzerine yapılmış olan metne sadık kalınmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. olan girişte şairin hayatı, edebî şahsiyeti ve eserleri asıl konumuz olmadığından dolayı ilmî neşrinden faydalanılarak

halinde kısaca verilmiştir. İkinci bölüm asıl konumuz olan bitkilerin incelenme bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde bitkilerle alakası olması vesilesiyle bitkilerin yetiştikleri mekanlar ve bitkiler alt başlığında ağaçlar, meyveler, çiçekler ve hubûbat ile alakalı tasavvurlar sıralanmıştır. Tezimizin asıl konusu olmasından dolayı en geniş bölümü ikinci bölüm kapsamaktadır. Bu bölümde divanda tespit edilen her türden bitkiler ve onlar ile alakalı tasavvurlar ayrıntılı bir şekilde verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuç ve değerlendirme yapılmıştır. Bitkiler ile alakalı yapılacak genel bir çalışmada araştırmacıların faydalanabilmesi için üçüncü bölüm sonunda çalışma içinde uygulanan metoda göre alfabetik sırayla geniş bir bitkiler dizini verilmiştir. Tezimiz eserimizde kullandığımız kaynakça ve ekler kısmıyla sona ermektedir. ABSTRACT In this work, plants in the Diwan of Kalkandelenli Mu'îdî, a 16th century Rumelian poet, are surveyed and it is attempted to reveal the imaginations of plants in the context of the 16th century poetry. This work adheres to the version of the text which is recently studied as a Phd dissertation. This work comprises of three main sections. In the intoruction, the first section of the work, life of the poet, his literary personality, and information about his works are provided breifly as a summary since these are not the main subject of the work. The second section comprises tha largest part since it focuses on the main subject of the work. In this section, the places where the plants grow, and imaginations regarding them are mentioned. All plants found in the diwan and imaginations about them are provided detailly in this section. In the third section, conclusions on the findings of the study are given, and an evaluation of them are implemented. In the end of third section, a comprehensive index of plants in alphabetical order is given for researches to utilize in their studies on plants. The dissertation ends with the bibliography and appendices section.
Keywords: Bitkiler; Biyografi; Kalkandelenli Mu'îdî'; Şair; Şiir; Şiir, Türk; Türk Edebiyatı