Finansal yatırım araçlarında riske maruz değer uygulaması - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Risk yönetiminin gelişen piyasalar, küreselleşme, ekonomik krizler sebebiyle önemi günümüzde oldukça artmıştır. Mevcut risk yönetimi ölçümleri yetersiz olduğundan farklı yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden en yaygını Riske Maruz Değer’dir. RMD, belirli bir zaman içerisinde, belirli bir olasılıkla meydana gelebilecek en yüksek zararı ölçen bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, RMD hesaplama yöntemleri olan Varyans – Kovaryans Yöntemi, Tarihi Simülasyon Yöntemi, Monte Carlo Simülasyonu Yöntemi ve Üssel Ağırlıklandırılmış Hareketli Ortalama (ÜAHO) yöntemini döviz, BIST (Borsa İstanbul) 100 ve BIST 30 Endekslerine uygulayarak sonuçlarını karşılaştırıp, hangi yöntemin daha etkin bir hesaplama yöntemi olduğunu ortaya koymaktır. Sonra Sabit Standart Sapma, Basit Hareketli Ortalama ve ÜAHO yöntemleri ile son bir yıllık volatilite hesaplamaları yapılmıştır, modeller oluşturulup geriye dönük testlerle doğrulukları test edilmiştir.

Risk management has rapidly gained importance as a result of emerging economies, economic recession and globalization. Since available risk management measures seemed to stay insufficient in responding to complex problems, new methods are introduced, creating a need for research on validating them. Among these methods, most commonly applied one is Value at Risk approach that measures maximum possible loss to occur within a certain possibility. The aim of this study is to explore the appropriateness of VaR methods (Variance-Covariance, Historical Simulation and Monte Carlo Simulation Methods). By this aim, we applied these methods to foreign currency index of TL, BIST 100 and BIST 30 indexes and compared the results. Then, the volatility for the last year is calculated by applying Simple Standard Deviation, Simple Moving Average and Exponentially Weighted Moving Average (EWMA) methods. The accuracy of these models are tested by applying back testing.
A study on value at risk methods in financial investment tools
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Yazılım Mühendisliği