Finansal küreselleşmenin TCMB ve para politikası uygulamalarına etkileri - Özcan, Haydar (My University, 2009)
Bu çalışmada finansal küreselleşmenin TCMB para politikalarına etkisi incelenecektir. Çalışmanın amacı finansal küreselleşmenin genelde para politikaları uygulamalarını ne yönde şekillendirdiği, özelde ise TCMB ve para politikalarına uygulamalarına etkilerini ortaya koymaktır. Çalışmada ilk olarak 1980’lerde para politikasının öncelikli hedefi haline gelen fiyat istikrarı değerlendirilecek ve neden para politikasının öncelikli hedefi olduğuna dair ekonomi alanındaki yaşanan teorik ve ampirik gelişmeler incelendikten sonra 1980’lerden günümüze para politikası stratejileri incelenecektir. İkinci bölümde dünya ekonomisinin son 20 yılına damgasını vuran küreselleşme, özellikle küreselleşme sürecine en somut şekilde damgasını vuran finansal küreselleşme süreci incelenecektir. Bu somut olgunun en önemli sonucu sermaye hareketlerinin hacimsel genişlemesi olmuştur. Sermaye hareketleri de özellikle portföy yatırımları ve kısa vadeli sermaye akımlarına kaymıştır. Finansal sermayenin kar maksimizasyonu amaçlı dünya pazarlarındaki dolaşımı, bu sermayeden pay almak isteyen ülkelerin 1980’li yıllardan itibaren para politikalarında değişimlere yol açmıştır. Bu değişimlerin en olumsuzu ülkelerin bağımsız para politikası uygulama yeteneklerinin azalmış olmasıdır. Bu doğrultuda uluslar arası kuruluşların sürece olan katkıları ülke örnekleri ile incelenecektir. Son bölümde dünyada finansal alanda yaşanan gelişmelerin para politikalarına yansımaları; bu çerçevede finansal küreselleşme, fiyat istikrarı önceliği ve merkez bankası bağımsızlığı ilişkisi ele alınarak Türkiye’de 24 Ocak 1980 Kararları sonrası yaşanan finansal gelişmeler ve TCMB para politikalarına etkileri değerlendirilecektir. nansal Küreselleşme, Merkez Bankası, Fiyat İstikrarı, Para Politikası Stratejisi, Döviz Kuru Hedeflemesi Stratejisi, Enflasyon Hedeflemesi Stratejisi

In this study, the effect of the financial globalisation on the monetary policy of TCMB will be investigated. The aim of studying introduces how financial globalisation generally shapes the application of monetary policies and, as for special, its influenceof TCMB and its monetary policies application. In the studying, firstly, Price stability that become primarily target of the monetary policy in about 1980s will be evaluated and After investigation of why it becomes primarily target of monitary policy relating to theoretical and empirically developments existed in the economical area, from 1980s to present monitary policy strategies will be investigated. Second part, the Globalisation makes its mark on the last 20 years of the world economy, Especially, the process of financial globalisation which makes tangibly its mark on the process of the globalisation will be investigated. The most important result of this tangible fact is volumetric expanding of capital movement. In especially, Capital moviment has slid into portfolio investment and capital flow. Profit maximization purposeful movement of financial capital in the world market has caused changing of monetary policy of the countries that want to receive a share from this capital for 1980s. The worst negative of this changing is reduction of application capacity of independent monetary policy of countries.Accordingly, contribution of international foundation to process will be investigated with examples of countries. Finally, reflection of developments existed in financial area in the world; in this aspect, financial developments undergone after January 1980’s decisions and the influence on the monetary policy of TCMB will be evaluated, dealing with priority of price stability and the independent relationship of central bank Key Words: Financial Globalisation, Central Bank, Price Stability, Monetary Policy Strategies, Exchange Rate Targeting Strategies, Inflation Targeting Strategies
Keywords: Ekonomi; Küreselleşme_Finans; Para Politikası