Durumsal kriz yaşayan ailelerin gereksinimlerinin ve bu gereksinimleri hemşirelerin algılayışının belirlenmesi - Çığrıkçı, Semra (My University, 2001)
Bu çalışma, Y.B.Ü.'nde hastası olan ailelerin gereksinimlerinin ve bu gereksinimleri hemşirelerin algılayışının belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak Mart-Ağustos 2000 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, İ.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi reanimasyon, koroner, açıkkalp, acil cerrahi, nöroşirürji ve ortopedi Y.B.Ü.'lerinde hastası bulunan 250 aile üyesi ve aynı Y.B.Ü.'lerinde çalışan 100 hemşire oluşturmuştur. Evreni oluşturan 250 aile üyesinden ve 100 hemşireden çalışmaya katılmayı kabul eden 145 aile üyesi ve 83 hemşire örneklem olarak alınmıştır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşüne sunulan aile üyelerinin demografik ve ailesel özelliklerini, sağlık ekibinin yaklaşımları hakkındaki düşüncelerini içeren Aile Bilgi Formu, hemşirelerin demografik ve mesleki özelliklerini, ailelere verdikleri bakım hakkındaki düşüncelerini içeren Hemşire Bilgi Formu ve Kutlu tarafından kullanılan, 3 alt boyutlu Yoğun Bakım Aile Gereksinimleri Anketi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS (Stastical pachage of Social Science) zdeleme, t testi, varyans analizi (ANOVA), korelasyon, Mann-Whitney U testi, Tukey-HSD testi teknikleri kullanılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre; yoğun bakım aile gereksinimlerine alt boyutlar bazında bakıldığında aile üyeleri ve hemşirelerin bilişsel gereksinimleri 1. sırada, psikososyal gereksinimleri 2. sırada, kişisel fiziksel gereksinimleri 3. sırada önemli bulduğu belirlenmiş ve sadece kişisel fiziksel gereksinimlerde aralarında anlamlı farklılık saptanmışken, gereksinimlere her bir madde bazında bakıldığında ise 21 gereksinimde anlamlı farklılıklar saptanmıştır.

This descriptive study has been planned to investigate the needs of ICU patients families and the perceptions of those needs by the nurses. İnvestigation was done between March-August 2000. The medium of investigation was in the Medical Faculty of İstanbul Üniversity, reanimation, coronary, open heart, surgical emergency, neurosurgrey and orthopaedy ICU. The member of families taken was 250 family members, nurses number was 83 nurses accepted to be in this investigation. The data forms used in this investigation were first Family İnformation Form which is prepareded by resercher and carried the recommadation of the experts. This form shows demographic and characteristic of the family and the approach of the health crew. Second form Nurse İnformations Form which shows demographic and job characteristic of the nurses and the thought of the family about the care done to their patient. Third form Questionnaires of the ICU Family Needs which was used by Mrs. Kutlu and contain three subdimensious. The data was evaluated with use of percentage of of SPSS (Stastical Pachage of Social Science) programme, t-test, one-way variance analysis (ANOVA), correlation, Mann-Whitney U test, Tukey HSD test. According to our investigations results, we found that, cognitive needs of the family members and nurses was in the first row among all levels of the questionnaires of the ICU family needs subdimensious, psychosocial needs was in the second row and finally personal physical needs there was a meaningful differances. Also, we founded that questionnaires there was only 21 meaningful differances.
Keywords: HEMŞİRELİK; PSİKİYATRİ