Lojistik regresyon tekniği ile hisse senedi getirilerinin analizi - Daştan, Serpil (My University, 2003)
İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin finansal oranlarının, normal dağılıma uymaması sebebi ile Lojistik Regresyon tekniği kullanılarak 2002 yılı getiri başarısı tahmin edilmiştir. Bu yöntem uygulanırken hisse senetlerinin karlılık durumu, finansal yapısı, büyüklüğü gibi kavramlar üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada; İMKB'de işlem gören banka ve sigorta şirketleri dışında 279 sanayi şirketinin 2000/ 12 dönemine ait 25 finansal oran ile 2001 yılı TL bazında nominal getirileri kullanılarak hisse senedi getiri başarısını açıklayan modeller oluşturulmuştur. 2000/ 12 dönemine ait mali oranlarla tahmin modeli oluşturularak ve modele 2001/ 12 dönemine ait mali oranlar yerleştirilerek 2002 yılı getiri başarısı bulunmuştur. Lojistik Regresyon tekniğinin, hisse senetlerinin getirisini bulmada ne kadar belirleyici olduğu görülmüştür. As financial ratios of the stocks that are trading at the ISE are not normally distributed, 2002-year end returns were estimated via logistic regression analysis. While this technique is applied, profitability, financial structure and the size of the companies were also taken into consideration. In this thesis, models based on 25 financial ratios of the 279 industrial firms covering the year 2000 and TL based nominal returns of the stocks in 2001 were generated. The success of the model was analyzed as financial ratios of year 2001 were put in the model and 2002 stock returns were estimated accordingly. Here we determine how successful the logistic regression technique is to identify the yield on equities.
Keywords: Ekonometri; Hisse Senedi