Tek modelli düz imalat dengelemede çok kriterli karar verme ile optimizasyon ve talaşlı imalat sektöründe bir uygulama - FEYZİOĞLU, AHMET (My University, 2023)
Bu tez çalışmasında, imalat yapan firmalara ürüne ait girdi ve üretim akışı maliyetleri göz önüne alınarak optimum imalata göre ürün elde edilebilmesi için hangi çalışmaları yapması ve farkındalık oluşturarak, bilinçlendirilmesi hedeflenmiş. Amaç, uygulayıcıların verimli ve karlı çalışmaları sağlanarak, firma ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Yalın üretim felsefesinin ve sürekli iyileştirme mantığının giderek yaygınlaştığı günümüzde, ürün çıktısını ve ürün kalitesini artırmak, müşteriye teslim süresini kısaltmak ve üretim maliyetlerini düşürmek için her türlü iyileştirme yapılmalıdır. Örneğin, boşa harcanan üretken sürelerin en aza indirilmesi, kaynakların optimize edilmesi vb. hat verimliliğini en üst düzeye çıkaran kullanım, küresel pazarlar için geçerlidir. Belirli bir ürün grubu için; birçok aşamalı üretim hattındaki iş istasyonlarının işlem sürelerini dengeleme sorunu oluşmaktadır. Temel amaç; montaj ve üretim hatlarının verimliliğini arttırmaktır. İş süreçleri istasyonlar arasında dağıtılır ve böylece her operatörün üretim sırasında mümkün olan en az boşta kalma süresi hedeflenmiş olunur. Başka bir deyişle, iş istasyonları arasındaki toplam işlem süresi farkı, çok sayıda iş süreci ve mevcut sınır koşulları altında yüksek üretim hızıdır. Problemin bu noktasında, çok aşamalı seri üretim yapan bir sistemin yerleşimini ayarlarken hat dengeleme sorunları ortaya çıkmaktadır. Yapılmış olan çalışmada, öncelikle üretim hakkında genel bilgi verilmiştir. Literatür çalışması hakkında bilgi verilmiştir. Uygulama bölümünde ise işletmede bulunan imalat hattının analizi yer almaktadır. Çalışmanın amacı, üretim hattında gerçekleştirilen imalat, yeniden planlanarak üretim hattı iyileştirilerek birim fiyatı düşürmektir. Birim maliyetleri azaltmak için hattaki sınırlı koşulları dikkate alarak operatörler arasındaki toplam işçilik ücret farkı ile iş adımlarının operasyon süresini karşılaştırıp bir denge oluşturmaktır. Ayrıca imalat hattı dengeleme sistemine ilişkin öneriler ve genel görüşlere de çalışma içerisinde yer verilmiştir.

In this thesis, it is aimed to raise awareness by raising awareness and what studies should be done in order to obtain products according to optimum production by considering the input and productin flow costs of the product. The aim is to contribute to the economy of the company and the country by ensuring that the practitioners work efficiently and profitably. In today’s world, where lean production philosophy and continuous improvement logic are becoming more and more widespread, all kinds of improvements should be made to increase product output and product quality, shorten delivery time to the customer and reduce production costs. For example, minimizing wasted productive time, optimizing resoruces, etc. The use that maximizes line efficiency applies to global markets. For a certain product group; There is a problem of balancing the processing times of workstations in a mutli-stage production line. The main purpose; To increase the efficiency of assembly and production lines. Work processes are distributed between stations, thus aiming for the least possible idle time for each operator during production. In other words, the difference in total processing time between workstations is a large number of work processes and high production speed under current boundary conditions. At this point in the problem,line balancing issues arise when adjusting the layout of a mutli-stage mass production system. In the study, first of all, general information about production was given. Information about the literature study was given. In the application section, there is an analysis of the production line in the enterprise. The aim of the study is to reduce the unit price by improving the production line by re-planning the production carried out on the production line. In order to reduce unit costs, it is to create a balance by comparing the total labor wage difference between the operators and the operation time of the work steps, considering the limited conditions on the line. In addition, suggestions and general opinions about the production line balancing system are also included in the study
Optimization with multi-criteria decision making in single model flat manufacturing balancing and an application in mechanic industry
Keywords: İmalat/Montaj Hattı Dengeleme; Hat Etkinliği; OEE; Optimum Üretim Akışı; Manufacturing/Assembly Line Balancing; Line Efficiency; Optimum Porduction Flow