Isıl püskürtme yöntemiyle plastik altlıklara uygulanan kaplamaların mikro yapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Karameşe, Aziz (My University, 2004)
Bu çalışmada daha önceden hazırlanmış plastik altlık üzerine uygulanan farklı seramik kaplamaların mikroyapılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalarda altlık olarak polietilentereftalat levha ve seramik toz malzeme olarak Al2O3-TiO2, Cr2O3-5SiO2-3TiO2 ve ZrO2-CaO kullanılmıştır. Araştırma konusu deneylerde seramik esaslı tozlar, plastik altlık üzerine alev püskürtme yöntemiyle kaplanmıştır. Alev püskürtmeli kaplamaların doğasından kaynaklanan gözeneklerin varlığı, sert partiküllerin ıslanmaması ve zaman yetersizliğinden çökelme tam olarak oluşamamaktadır. Alev püskürtme parametreleri her bir kaplama için aynı olup işlem boyunca sabit tutulmuştur. Seramik kaplama yüzeyinden Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile alınan görüntülerde çoğunluğu düzlemsel adacıklar şeklinde üst üste yapışmış taneler gözükmektedir. Bu yapı içerisinde ayrıca orijinal toz boyutu ve görünümünde düzensiz şekillere sahip tanecikler de mevcuttur. Dolayısıyla yüzey morfolojisi kaba bir topografya arz etmektedir. Oluşan mikroyapının diğer bir karakteristiği ise oldukça kaba gözenekler ve özellikle düzlemsel adacıklar üzerinde bol miktarda mikro çatlak ihtiva etmesidir. Bu nedenlerle ve ayrıca altlık malzemenin plastik olmasından dolayı Vickers sertlik ölçümlerinden güvenilir sonuçlar elde edilemedi. Ağustos, 2004 Aziz KARAMEŞE

The aim of this study is to investigate microstructures of different ceramic coatings applied onto plastic substrates. In experimental studies the substrate used was a commercial polyethyleneterephthalate and ceramic powders used were Al2O3-TiO2, Cr2O3-5SiO2-3TiO2 ve ZrO2-CaO. These ceramic based powders were coated onto plastic substrate by flame spray method. Presence of porosities, nonwetting of hard particules and inadequate time are all due to the nature of flame spray method and result in a less precipitation than required. Flame spray parameters were the same for each coating and kept constant throughout the study. Scanning Electron Microscopy studies revealed that powder grains adhered on top of each other mainly in plane islands fashion. In this structure there are also amorphous particules which have the original powder size and appearance. Therefore surface morphology reflects a rough topography. Rough porosities and a substantial amount of crazing are another characteristic of this microstructure. The results of Vickers hardness measurements were not reliable due to the above mentioned reasons and utilisation of a plastic substrate. August, 2004 Aziz KARAMEŞE
Keywords: Astarlama ve astarlar; Kaplama; Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Metal Eğitimi