Yeşil Büyüme İçin Yeni Bir Yol Haritası: Avrupa Yeşil Mutabakatı - YÜKSEL ACI, ESRA (My University, 2021)
Sanayi Devrimi ile birlikte artan çevre kirliliği ve iklim değişikliklerinin yol açtığı felaketler 1970’li yılların başından itibaren uluslararası gündemin bir numaralı konusu haline gelmiş, ekonomik büyümeye dayalı kalkınma anlayışı eleştirilmeye, yerini sürdürülebilir kalkınma anlayışına bırakmaya başlamıştır. Büyümeden vazgeçmeden, ekonomi ve çevre dengesini gözetmeye dönük bu anlayış, günümüze kadar olgunlaşarak Yeşil Büyüme stratejisinin geliştirilmesine yol açmıştır. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarının çevresel sürdürülebilirlik bağlamında en önemli dönüm noktası olan Paris İklim Anlaşması’na göre küresel sıcaklık artışının 2050’ye kadar 2 derecenin altında tutulması, 2050’ye kadar karbon emisyonunun sıfırlanması, sera gazı emisyonlarının azaltılarak iklim değişikliğinin yol açacağı ekonomik, sosyal ve çevresel zararların en aza indirilmesi kararları alınmıştır. Avrupa Yeşil Mutabakatı, Avrupa Ekonomisi’ni yeşil büyümeye uygun bir biçimde dönüştürmek üzere, 2019 yılında dünya kamuoyuna sunulmuştur. Mutabakat ile Avrupa Birliği, Paris Anlaşması’nda kararlaştırılan hedeflere ilk ulaşan kıta olmayı amaçladığını ilan etmiş, dünya ülkelerini bu dönüşümün ortağı olmaya davet etmiştir. Bu anlamda Avrupa Birliği, yeni yeşil düzenin küresel lideri olarak özellikle ticari ortağı olan ülkeler ile ortak politikalar üzerinden hareket etmek istemektedir. Türkiye’nin kapsayıcı büyümesi ve sürdürülebilir kalkınması açısından da kritik bir belge olan Avrupa Yeşil Mutabakatı, tarım, sanayi, enerji, ticaret, inşaat ve ulaşım sektörlerinde birbiriyle bağlantılı hedefler ile bu hedeflere ulaşmak için gerekli olan mekanizmaları ortaya koymaktadır. Bu çalışma, sürdürülebilir kalkınma amaçlarının gerçekleştirilmesi aracı olarak kabul edilen yeşil büyümenin yol haritası olan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı sektörel bakımdan ele almakta, Türkiye ve Dünya açısından Mutabakatın yaratacağı olası etkileri tartışmaktadır.

Increasing environmental pollution with the Industrial Revolution and disasters caused by climate change have become the number one issue on the international agenda since the beginning of the 1970s, and the understanding of development based on economic growth began to be criticized and replaced by the mindset of sustainable development. This mentality of keeping the economy and environment balance without giving up on growth has matured until today, leading to the development of the Green Growth strategy. According to the Paris Climate Agreement, which is the most important milestone of sustainable development goals in the context of environmental sustainability, decisions have been taken to keep the global temperature rise below two degrees Celsius by 2050, to zero carbon emissions by 2050, and to minimize the economic, social, and environmental damages caused by climate change by reducing greenhouse gas emissions. The European Green Deal was presented to the world public opinion in 2019 to transform the European Economy in line with green growth. By the agreement, the European Union declared that it aims to be the first continent to reach the goals determined in the Paris Agreement and invited the countries of the world to be the partners of this transformation. In this sense, the European Union, as the global leader of the new green order, wants to act through common policies, especially with the countries that are trading partners of the EU. The European Green Deal, which is also a critical document for Turkey’s inclusive growth and sustainable development, sets out the interrelated targets in the agriculture, industry, energy, trade, construction, and transportation sectors and the mechanisms required to achieve these goals. This study examines the European Green Deal, the roadmap of green growth, which is accepted as a means of realizing sustainable development goals, from a sectoral perspective and discusses the possible effects of the Agreement in terms of Turkey and the world.
A New Roadmap for Green Growth: The European Green Deal
Keywords: Büyüme; Yeşil Mutabakat; Sürdürülebilir; Paris İklim Anlaşması; Growth; Green Deal; Sustainable; Paris Climate Agreement