Saatlik maliyet sisteminin tam donanımlı matbaaya uygulanması - Yaman, Özgül (My University, 2006)
Her işletmede uygulanan maliyet analizleri hiç şüphesiz, işletmenin dengeli ve sağlam piyasa edinmesini sağlamaktadır. İşletme yönetim ve tekniklerini, maliyet analizleri üzerinden gerçekleştirmektedir. Oysaki basım sektöründe, maliyet analizi geleneksel sezgisel ve yaklaşık yöntemlerle yapıla gelmektedir ve bu yüzden gerçekçi bir fiyat politikası oluşturulamamaktadır. Basım sektöründe fiyat ve saatlik maliyet sistemi kavramları opsiyonları ile yerleştirildiğinde, rekabetçi ortamlarda fiyat parametrelerini belirleyebilmesini ve fiyatlandırma tekniklerini doğru ve gerçek verilere dayandırılmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın birinci bölümünde giriş ve amaç hakkında bilgi verildi. İkinci bölümde; maliyet, maliyetin tanımı, maliyetleri sınıflandırma ölçütleri ve türleri. Üçüncü bölümde; matbaa işletmelerinde maliyet muhasebesi, saatlik maliyet sistemi ve saatlik maliyet sisteminin uygulanan bir örnekle hesaplanması yapıldı. Dördüncü bölümde ise yapılan saatlik maliyet hesaplamalarının, ana üreticiler üzerinden yorumlaması gerçekleştirildi.

Producing cost calculation in every business no question gains stable and health market place. Business management and techniques implement on cost analysis. However, in printing sector cost analysis is done in traditional intuitive and approximate methods. Because of this there is no real pricing policy has made. In printing sector pricing and hourly cost system concepts if implemented on options, it would relate conduct in competitive markets pricing parameters and pricing techniques accurate and real data. In this study’s first section introduction and aims were introduced. In the second section; cost, description of cost, cost classification criterion and types. In the third section; print house businesses cost accounting, hourly cost system and hourly cost systems’ experiment calculation. In the fourth section, conducted hourly cost calculations and explanations on main producers were made.
Keywords: Baskı Teknikleri_Ofset Baskı; Matbaacılık