Dominantlık özelliğinin girişimcilik eğilimine katkısında kendini ayarlama ve cinsiyet rolleri algısının etkisi - Erkan, Nurgün (My University, 2014)
Soyadı : Nurgün Erkan letme netim ve Organizasyon Prof. Dr. İnci Erdem Artan Tez Türü ve Tarihi : ubat 2014 Dominantlık Özelliği , Kendini Ayarlama , Cinsiyet Rolleri , Kadın Girişimci

DOMİNANTLIK ÖZELLİĞİNİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİNE KATKISINDA KENDİNİ AYARLAMA VE CİNSİYET ROLLERİ ALGISININ ETKİSİ Küreselleşme birçok yapısal değişimlere neden olmuştur. Ekonomide oluşan değişimler ve teknolojik ilerlemeler uluslar arası ortamda rekabet etmeyi gerektirmektedir. Girişimcilik, hızla değişen ekonomik şartlarda, olumsuzluklara karşı itici bir güç olmaktadır. Girişimciler kaynakları etkin şekilde kullanarak , yenilikçi fikirler üreterek , istihdam olanağı yaratarak ve çeşitli pazarlar oluşturarak ekonominin güçlenmesine büyük katkıda bulunmaktadırlar. Bu nedenle ülkeler girişimciliğe önem vermekte ve desteklemektedirler. Girişimcilikte kadınların yeri ve önemi büyüktür. Gelişmiş toplumlar kadın girişimcilere destek olmaktadırlar. Girişimcilik eğiliminde çevresel ve toplumsal koşulların yanı sıra kişilik özellikleri de önem taşımaktadır. Bu nedenle çalışmada girişimcilerin duygusal , bilişsel ve davranışsal özellikleri de ele alınmıştır.. Çalışmada , dominantlık kişilik özelliğinin girişimcilik eğilimine etkisi incelenmiştir. Bu etkide , kendini ayarlama ve cinsiyet rollerinin katkısı da analiz edilmiştir. Araştırma 364 kadın girişimcinin cevapları dikkate alınarak yapılmıştır. Dominantlık özelliğinin, girişimcilik eğilimi ve alt faktörlerinde fark oluşturup oluşturmadığına bakılmıştır. Ayrıca kendini ayarlama ve cinsiyet rollerinin de moderatör olarak fark yaratıp yaratmadığı incelenmiştir. Name and Surname : Nurgün Erkan Department: Business Administration Program: Management and Organization Thesis Prof. Dr. İnci Erdem Artan Thesis Type and Date : Doctoral Dissertation – February 2014 Entrepreneurship, Dominant Characteristic, Self- Control, Gender Roles, Female Entrepreneur ABSTRACT AFFECT OF SELF-MONITORING AND GENDER ROLES ON THE CONTRIBUTION OF DOMINANT CHARACTERISTIC TO THE ENTREPRENEURSHIP TENDENCY Globalization has brought about many structural changes. Changes experienced in economy and technologic progress require competing at the international environment. Entrepreneurship serves as a driving power against the problems under rapidly changing economic conditions. Entrepreneurs greatly contribute to the strengthening of economy by efficiently using the resources, producing innovative ideas, creating employment opportunities, and generating various markets. For this reason, the countries attach importance to and support the entrepreneurship. Women play a significant and big role in the entrepreneurship. The developed communities support female entrepreneurs. Besides the environmental and social conditions, the personal characteristics are also important in the entrepreneurship tendency. Therefore, the emotional, cognitive, and behavioral characteristics of entrepreneurs are also considered in this study. The dominant personal characteristic’s effect on the entrepreneurship tendency is analyzed in this study. The contribution of self-control and gender roles to this effect is also analyzed. The research has been conducted by taking the answers of 364 female entrepreneurs into account. The dominant characteristic is studies if it makes a difference in the entrepreneurship tendency and sub-factors thereof. Further, self-control and gender roles are also analyzed if they make a difference as moderators.
Keywords: Dominant; Ekonomi; Kişilik Özelleikleri; Küreselleşme