Çok kültürlü bir toplumda (Kanada) orta öğretim kurumlarında din eğitimi: QUEBEC örneği - Baş, Selma (My University, 2006)
ÇOK KÜLTÜRLÜ BİR TOPLUMDA (KANADA) ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINDA DİN EĞİTİMİ: QUEBEC ÖRNEĞİ Günümüz toplumları birçok kültür ve dini unsuru içinde barındıran yapılar olarak kendilerini göstermeye başlamışladır. Böyle toplumlarda toplumsal birlik ve barış hedeflerine ulaşmada eğitim önemli bir unsur olmakta, din eğitimi de bu genel bağlamda vazgeçilmez bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Avrupa Birliği kapısındaki ülkemiz için çokkültürlü bir toplumda din eğitimi problemi özel bir önem kazanmaktadır. Bu sebeple Kanada Quebec eyaletinde orta öğretim kademesinde din eğitimi problemine hangi dayanaklar çerçevesinde ve nasıl bir çözüm yolu bulunduğu, elde edilen sonuçların ülkemiz açısından da bir öneri oluşturabileceği düşüncesiyle araştırma konusu olarak tercih edilmiştir. Çalışmada dökümantasyon metodu kullanılmıştır. Araştırmamız sonucunda: Quebec’te din eğitiminin temel dayanaklarını Quebec’in uyguladığı kültürler arası birleştiricilik politikası, Kanada ve Quebec temel insan hakları ve özgürlükleri bildirgesi ve demografik yapının şekillendirdiği bulunmuştur. Bu dayanaklar çerçevesinde din eğitimi üç ayrı alternatifle verilmektedir: a.Devlet okulları: Din eğitimi zorunludur ancak veliler Katolik M.R.I. (Din ve Ahlak Eğitimi), Protestan M.R.I.’ı ya da Ahlak Eğitimi seçeneklerinden biri doğrultusunda tercihte bulunabilirler. b. Özel okullar: Devlet etnik ve dini grupların kendileri için okullar açmalarına imkan tanır. Yasayla belirlenen bazı şartları yerine getirmeleri durumunda da ödenekle bu okulları destekler. c. Bu iki seçenekle tatmin olmayan velilere çocuklarını evde eğitme imkanı. Devlet ve Özel okul alternatifleriyle tatmin olmayan ve çocukları için pedagojik ya da felsefi nedenlerle başka bir eğitim şekli tercih eden ailelere devlet çocuklarını, öğretim seviyeleri yıl sonunda devlet tarafından yapılan sınavlarla ölçülmek şartıyla evde eğitme izni verir.

Religious Education in Secondary Schools in a Multicultural Society (Canada): The Example of Quebec Contemporary societies began to reshape their structures into a model that includes various cultural and religious diversities. In such societies, education becomes an essential factor to achieve the prospects of social solidarity and peace, and religious education is considered as a main factor within this general context. At the threshold of European Union membership, the problem of religious education in a multicultural society gains a particular importance for our country. For that reason we preferred to study the problem of religious education in secondary schools of the province of Quebec of Canada in order to see upon which principles and how the Quebec society solved this particular problem so that this prospect could offer an alternative solution for our country. This study uses the method of documentation. As a result of our research, we have seen that the bases of religious education of Quebec are the province’s policy of interculturalism, the Canadian Charter of Rights and Freedoms, the Quebec Charter of Human Rights and Freedoms, and demografic structure of Quebec society. Upon these principles religious education is offered in three optional alternatives: a. Public Schools: Religious education is compulsory but parents or guardians are given the options of the Catholic M.R.I (Moral and Religious Instruction), the Protestant M.R.I., or Moral Instruction. b. Private Schools: the Government allows various religious and ethnic communities to open up their own schools. Upon the completion of certain prerequsitions stated by the law, these schools may be entitled to get financial support from the government. c. Home Schooling: the parents who are not happy with these two alternatives and prefer an alternative education for their children for any given pedagogical or philosophical considerations can instruct their children at home, provided that instruction levels of their children are measured by governmental examinations at the end of every school year.
Keywords: Din Eğitmi; İslam Dini; Öğrenim ve Öğretim_Ortaöğretim