Koroner anjiyografi yapılan hastalarda interlökin-6 düzeyi ile koroner arter hastalığının ciddiyeti arasındaki ilişki - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Ateroskleroz koroner arter hastalığının patogenezinde çok önemli rol oynamaktadır. Ateroskleroz ile enflamatuvar sitokinler arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır. GENSINI ve SYNTAX skorlaması koroner arter hastalığının şiddetinin ve uygulanacak olan revaskülarizyon yönteminin belirlenmesinde kullanılan skorlama yöntemleridir. Bu çalışmanın amacı koroner arter hastalarında interlökin-6 düzeyi ile GENSINI ve SYNTAX skorları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Yöntemler: Koroner anjiyografi yapılan 118 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalığın şiddeti GENSINI ve SYNTAX skorları hesaplanarak yapılmıştır. IL-6 düzeyleri kemilüminesan yöntem kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Gruplar arasında ortalama yaş, kan basıncı, nabız ve alkol kullanımı açısından bir farklılık yoktu. Cinsiyet ve sigara kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark vardı. Koroner arter hastalarının GENSINI ve SYNTAX skorları kontrol grubundan anlamlı derecede yüksekti. Korelasyon analizlerinde IL-6 düzeyi ile GENSINI ve SYNTAX skorları arasında pozitif yönlü bir korelasyon olduğu ve IL-6'nın anormal koroner anjiyografinin bağımsız bir belirleyicisi olduğu ortaya çıkmıştır. Koroner arter hastalığını tespit edebilmek için IL-6'nın optimal cut-off değeri 7,81 pg/mL olarak tespit edildi (Area under curve=0,78, sensitivity=%78,3, specificity=%70,7). Sonuç: Koroner arter hastaları kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha yüksek IL-6 düzeylerine sahiptir. IL-6 düzeyi ile GENSINI ve SYNTAX skorları arasında pozitif yönlü bir korelasyon vardır. IL-6 anormal koroner anjiyografinin bağımsız bir belirleyicisidir. 7,81 pg/mL üzerindeki IL-6 değerleri koroner arter hastalığını tespit etmede %78,3 sensitiviteye ve %70,7 spesifisiteye sahiptir.

Objective: Atherosclerosis plays an important role in the pathogenesis of coronary artery disease (CAD). There is a closer relationship between atherosclerosis and inflammatory cytokines. Commonly used scoring systems for risk stratification in clinical practice are GENSINI and SYNergy between PCI with TAXUS and Cardiac Surgery (SYNTAX) scores for determining disease severity and method of revascularization. The aim of this study was to investigate the relationship between interleukin (IL)-6 levels and both GENSINI and SYNTAX scores in patients with CAD.Methods: In total, 118 patients who underwent coronary angiography were enrolled in the study. GENSINI and SYNTAX were calculated for determining disease severity. IL-6 level was measured using immunometric assay method.Results: There were no significant differences between the groups with respect to mean age, blood pressure, heart rate, and use of alcohol. Gender and smoking status were significantly different between the groups. GENSINI and SYNTAX scores of patients were significantly higher in the CAD group than in the controls. IL-6 level was significantly higher in the CAD group than in the controls. In the correlation analysis, IL-6 level significantly correlated with GENSINI and SYNTAX scores and was an independent predictor of abnormal coronary angiography. Optimal cut-off level of IL-6 was 7.81 pg/mL to assess the ability of IL-6 to differentiate the presence of CAD (area under curve, 0.78; sensitivity, 78.3%; and specificity, 70.7%).Conclusion: Patients with CAD have higher IL-6 levels compared with the controls. IL-6 level correlated with both GENSINI and SYNTAX scores. Moreover, IL-6 was an independent predictor of abnormal coronary angiography. An IL-6 value of >=7.81 pg/mL predicted the presence of CAD with a sensitivity of 78.3% and a specificity of 70.7%.
Relation of interleukin-6 level with coronary artery disease severity in patients undergoing coronary angiography
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Hematoloji