Futbol teknik becerileri ile algısal motor becerilerin incelenmesi - Zavotçu, Mutlucan (My University, 2023)
Futbol Teknik Becerileri ile Algısal Motor Becerilerin İncelenmesi Amaç: Bu araştırmanın amacı; algısal motor becerilerden önceleme süresi, el tepki süresi, ayak tepki süresi ve el-göz koordinasyon süresi ile futbolda pas, kontrol, şut ve top sürme teknik becerileri arasındaki ilişkinin ve yaş gruplarına göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu nicel araştırma, tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmaya toplamda 54 erkek katılımcı dahil olmuştur. Araştırma dahilinde algısal motorik beceri testleri kapsamında; önceleme/ sezinleme zamanı testi, görsel el reaksiyon sürati testi, iz takip testi, oluklu çivileme testi, görsel ayak reaksiyon sürati testi uygulanırken futbola özgü teknik beceri testleri kapsamında; top sürme testi, top kontrol ve pas testi, şut atma testi, top sektirme testi uygulanmıştır. Kişisel bilgi formu tüm katılımcılara uygulanmıştır. Veriler SPSS 26 ile analiz edilmiştir. Örneklem büyüklüğü hesaplaması için GPower 3.1.9.7 yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: Futbolcuların şut testi ortalama değerlerinde yaş grupları arasında istatistiksel olarak küçük yaş grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Futbolcuların iz takip testi ortalama değerlerinde yaş grupları arasında istatistiksel olarak büyük yaş grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Futbol teknik beceriler ile algısal motor beceriler arasında belirli düzeyde ilişki olduğu sonuç olarak söylenebilir. Futbol, algısal, futbol teknik, algısal motor, beceri

Examining Football Technical Skills and Perceptual Motor Skills Objective: The aim of this study is; to examine the relationship between perceptual motor skills, intuitive decision time, hand reaction time, foot reaction time, hand-eye coordination time and technical skills of passing, control, shooting and dribbling in football and whether it differs according to age groups. Material and Methods: This quantitative research is designed according to the screening model. A total of 54 male participants were included in the study. Within the scope of perceptual motoric skill tests within the research; Intuition decision time test, visual hand reaction speed test, trace tracking test, corrugated nailing test, visual foot reaction speed test while applying the scope of football technical skill tests; Ball driving test, ball control and pass test, shot throwing test, ball sequence test were applied. The personal information form was applied to all participants. Data were analyzed with SPSS 26. GPower 3.1.9.7 software was used for the sample size calculation. Conclusion: A statistically significant difference was found in favor of the younger age group between the age groups in the mean scores of the football players shooting tests (p<0.05). A statistically significant difference was found between the age groups in the mean values of the trail making test of the football players in favor of the older age group (p<0.05). Results: As a result, it can be said that there is a certain level of relationship between football technical skills and perceptual motor skills. Football, perceptual, football technique, perceptual motor, skill
Examining football technical skills and perceptual motor skills
Keywords: algısal; algısal motor; Beceri; Football; football technique; Futbol; futbol teknik; perceptual; perceptual motor; Skill; Soccer