İlk okuma yazma öğretimine etki eden temel faktörlerin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi - Tabak, Büşra Türkücü (My University, 2021)
İlk okuma yazma öğretimi başarısını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Süreç içerisinde bu faktörler öğrencinin kendisine bağlı olabileceği gibi kendisinden bağımsız olarak okul ve çevre, aile/ veli, öğretmen ve eğitim-öğretim programından da oluşmaktadır. Tüm belirtilen unsurların sürece ayrı ayrı ya da eş zamanlı olarak belirli ölçülerde etkileri olabilmektedir. İlk okuma yazma sürecini yöneterek yakından takibi sağlayan kişiler ise sınıf öğretmenleridir. Bu araştırmanın amacı; ilk okuma yazma öğretimine etki eden temel faktörleri, öğretmen görüşlerini inceleyerek eğitim-öğretimde yaşanan genel sorunların öğrencinin başarısının üzerinde ne kadar etkili olduğu belirlemektir. Ayrıca daha etkili ilk okuma yazma öğretimi için bu faktörlere yönelik çözüm önerilerinin tespit edilmesidir. Bu genel amaç kapsamında şu sorulara yanıt aranmıştır: 1. İlk okuma yazma öğretimine etki eden temel faktörler nelerdir? 2. İlk okuma yazma öğretimi başarısına öğrenci nasıl etki eder? (Fiziksel ve bilişsel özellikleri, okul olgunluğu, derse ilgisi, ödevlerinin ve sınıf içi çalışmalarının takibi). 3. İlk okuma yazma öğretimi başarısına okul ve yakın çevresinin etkisi nasıldır? (Fiziksel imkanlarının- derslikler, araç-gereçler, sınıf mevcudu, konumu vb., eğitim kadrosunun yeterliliği ve idare tutumu gibi). 4. İlk okuma yazma öğretimi başarısını öğretmen faktörü nasıl etkiler? (Öğretmenin aldığı eğitim, mesleki tecrübe, sınıf hakimiyeti vb.). 5. İlk okuma yazma öğretimi başarısına ailenin veya özelinde velinin etkisi nasıldır? (Temel beceri ve değerleri kazandırması, öğrencinin derse olan devamlılığı, ilgi ve iletişimi, ekonomik olarak tanıdığı imkanlar) 6. İlk okuma yazma öğretimi başarısına öğretim programının etkisi nasıldır? (Yöntem-teknikler, doyurucu uygulama örneklerine yer vermesi, yazı yönünden, ölçme araçları vb.). İlk okuma yazma öğretim sürecine etki eden öğrenci, aile/ veli, okul ve çevre, öğretmen ve eğitim-öğretim faktörleri özelinde sürece çeşitli yönlerden etkisini öğretmen görüşlerine göre incelemek üzere yapılan araştırma, nitel araştırma yöntemi desenlerinden durum çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanan, 6 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu meslek hayatında en az üç kez birinci sınıfta ilk okuma yazma öğretimi yapmış 20 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulaması 2020-2021 eğitim-öğretim yılının güz ve bahar döneminde yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, nitel veri analizi tekniklerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan bazıları şunlardır: Sınıf öğretmenlerinin genel çıkarımları birinci sınıflarda özel olarak ilk okuma yazma öğretimine öğrencinin fiziksel ve bilişsel özellikleri, okul olgunluğu, derse ilgisi, ödevlerinin ve sınıf içi çalışmalarının takibini sağlaması süreci olumlu veya olumsuz olarak etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Öğrencinin motivasyonunu etkileyen durumlarda yapılacak olası iyileştirmeler, bireyin ilk okuma yazma öğrenimindeki başarısını da yükseltecektir. Bunu sırasıyla öğretmen, aile, eğitim-öğretim okul/ çevre takip etmektedir. Bireyin birinci sınıfta başarılı bir ilk okuma yazma öğretim süreci geçirmesi, sonraki eğitim-öğretim hayatı ve sosyal hayatındaki başarılarını da etkileyeceği için araştırmanın konusu, tespit edilen sorunlar ve bu sorunlar için oluşturulan çözüm önerileri önem taşımaktadır.

There are many factors that affect the success of primary literacy teaching positively or negatively. In the process, these factors may depend on the students themselves or independently; like consists of school and environment, family/ parent, teacher and education program. All the mentioned elements may have effects on the process separately or simultaneously to a certain extent. Primary teachers are the people who manage the first literacy process and provide close follow-up. The purpose of this research; to examine the main factors affecting the first literacy teaching process with the opinions of teachers and to determine how effective the general problems in education are on the success of the student. In addition, determine the solution proposals for these factors in order to make the primary literacy teaching more effective. Within the scope of this general purpose, answers to the following questions were sought: 1. What are the main factors affecting the primary literacy teaching? 2. How does the student affect the success of primary literacy teaching? (Physical and cognitive characteristics, school maturity, interest in the lesson, follow-up of homework and in-class studies). 3. What is the effect of the school and its immediate environment on the success of primary literacy teaching? (Physical facilities such as classrooms, equipment, class size, location, etc., adequacy of teaching staff and administrative attitude). 4. How does the teacher factor affect the success of primary literacy teaching? (Teacher's education, professional experience, classroom dominance, etc.). 5. What is the effect of the family or, in particular, the parents on the success of primary literacy teaching? (To gain basic skills and values, continuity of the student in the course, interest and communication, economic opportunities) 6. What is the effect of the curriculum on the success of primary literacy teaching? (Method- techniques, including satisfactory application examples, in terms of writing, measurement tools, etc.). The research, which was conducted to examine the effects of various aspects of the process in terms of student, family/ parent, school and environment, teacher and education-training program factors that affect the primary literacy teaching process, was carried out as a case study, one of the qualitative research method designs. A semi-structured interview form consisting of 6 open-ended questions prepared by the researcher was used to collect the data. The study group of the research consists of 20 classroom teachers who have taught literacy in the first grade at least three times in their professional life. The application of the research was carried out in the fall and spring semesters of the 2020-2021 academic year. Descriptive analysis, one of the qualitative data analysis techniques, was used in the analysis of the data. Some results reached in the research are as follows: The general conclusions of the classroom teachers are the primary factors that affect the process of primary literacy teaching in the first grades, especially the physical and cognitive characteristics of the student, school maturity, interest in the lesson, the follow-up of their homework and in-class studies, positively or negatively. Possible improvements to be made in situations that affect the student's motivation will also increase the success of the individual in primary literacy learning. This is followed by the teacher, the family, the education program and the school/ environment, respectively. The subject of the research, the problems identified, and the solution proposals created for these problems are important since the individual's successful first-year literacy teaching process will also affect their success in the next education-teaching life and social life.
Investigation of the fundamental factors affecting first literacy education according to teacher’s opinions
Keywords: Education, Elementary; Eğitim, İlk; ilkokul; method; Okuma; öğretim Reading; primary school; teaching; technique; teknik; writing; yazma; yöntem