Neoliberal politikalar ve ailenin dönüşen yapısı - Subaşı, Öznur (My University, 2014)
Bu çalışmada, Türkiye’de neoliberal politikalar etkisinde ailenin dönüşümü, sağlık çalışanı kadınlar üzerinden incelenmiştir. Sermaye birikiminin sürekliliği içerisinde ailenin değişimi kadınlar açısından incelenirken yeniden üretim süreçlerine bakılmıştır. Sağlık çalışanı kadınlarla İstanbul’da yapılan görüşmelere dayanan tez, aileyi, annelik, ailenin değişen işlevi ve emekgücü piyasasında kadınların değişen durumlarıyla aile içi durumlarının arasındaki bağlar üzerinden incelemiştir. Buna bağlı olarak patriyarkanın neoliberal politikalarla birlikte nasıl şekilldendiği kavranmaya çalışılmıştır. Emekgücü piyasalarında yaşanan dönüşüm kadınların piyasalardaki konumunu enformelleştirirken, kadınların enformelleşen konumlarının, aile içi cinsiyetçi iş bölümünün kadınlar aleyhine derinleşmesine neden olduğu görülmüştür. Dolayısıyla, sermaye birikiminin sürekliliği gözetilerek kamusal hayata yapılacak her türlü müdahalenin, kadınların aile içi rollerini artırdığı ortaya koyulmaktadır. Bu anlamda, bu tezde neoliberal politikalar etkisinde ailenin, kadınların patriyarkal rollerinin sürekliliğini sağlayacak şekilde dönüştüğü ileri sürülmektedir.

This thesis scrutinizes the neoliberal transformation of the family through a particular focus on female health workers in Turkey. In order to understand the impact of the changing family on women, within the framework of ongoing capital accumulation, the processes of reproduction were examined. Based on interviews with female health workers in Istanbul, this thesis deals with the changing role of the family in the context of the connections between motherhood, the changing function of the family, the conditions of women in the labor market and the conditions of women in the family. In so doing, I aim to reveal the ways in which patriarchy is shaped by neoliberal policies. The neoliberal transformation of the labor power market which leads to the informalization of women’s conditions in the market, also deepens the patriarchal division of labor at home to the disadvantage of women. Accordingly, I claim that any form of public policy to sustain capital accumulation reproduces women’s subordinated positions in the domestic sphere. Therefore, this thesis argues that under neoliberal policies the family is transformed in a way which maintains the continuity of patriarchal relations.
Keywords: Aile; Siyaset