Devrim sonrası İran’da sinema endüstrisi - Berber, Fatma (My University, 2011)
Günümüzde ortalama bir filmin bütçesinin 1, 5 milyon doları bulduğu İran Sineması, hem kendi ekonomik programında hem de dış pazarda sinemayı bir yatırım olarak görmüştür. Bugün iyi bir pazar olan İran Sineması dünya da adından çok sık söz ettiriyor. 1979 İran İslam Cumhuriyeti kurulup, monarşinin yerine İslam cumhuriyetinin kurulduğu yıllardan sonra İran Sineması kendi teknik ve ekonomik koşullarıyla ithal filmlerden çok yeni bir sinemaya yönelmiştir. İlk başta çok kısıtlama ve sansürle karşılaşan sinema, daha sonra kendi varlığından söz ettirebilmiştir. Devrim yıllarında İran sinemasını sinemacılar, iki açıdan yorumlamıştır. Birincisi devrim ve kısıtlamanın yeni İran sinemasının oluşturduğunu savunanlar, ikincisi ise devrimin İran sinemasını yok ettiğini savunanlardı. Devrimden sonra yönetmenlerin bir kısmının yurt dışına kaçması sonucu, azalan kadroları ve sinema salonları ile sinema yeni bir yapılanmadan geçirilmiş ve giderek yapım sayısı artmıştır. 1990’lı yıllardan günümüze İran sinemasında yeniden bir canlanma olmuş ve birçok uluslar arası film festivallerinde ödüller alıp, Batılıların dikkatini çekmeye devam etmiştir. Bu bağlamda İran sineması dünyada endüstri anlamında sesini duyurabilmiştir. ran Sineması, İran Sinema Endüstrisi, Sinema Endüstrisi.

Approximately average of a film budget in Iranian Cinema reaches to 1,5 billion dollars. Iranian Cinema both sees cinema sector in their own economical market and out markets as an investment. Today as a good market, Iranian Cinema became a modal name. After the revolution in Iranian İslamic Republic settled in stead of monarch, Iran had started to build its own technical and economical conditions more over than before. At first, there became much more restrictions at cinema but, lately cinema has begun to make a name between others. In revolution years, the cinematists took Iranian Cinema from two ways. One is “revolution and restrictions made new Iranian Cinema”; the second one is the people who believe the revolution ruined Iranian Cinema. After revolution some directors escaped abroad and as a result decreased cinema sector workers and cinemas. Lately these numbers could find a way to increase and the numbers of productions rise day by day. From 1990s to recent times, many films took awards in international film competitions and Iranian Cinema could spread of its voice in industrial area. Key Words: İranian Cinema, İranian Cinema Industry, Cinema Industry
Keywords: Devrim_İran; Modernleşme; Sinema_İran