Ornidazol içeren konvansiyonel oral ve vajinal tablet formülasyonlarının hazırlanması ve incelenmesi - Kurşunoğlu, Arda (My University, 2004)
Bu çalışmada, bir nitroimidazol türevi olan ornidazolün oral ve vajinal kullanıma yönelik olarak optimum, konvansiyonel tablet formülasyonları hazırlanmıştır. Tabletler yaş granülasyon yöntemiyle hazırlanmış ve bu amaca yönelik olarak polivinilpirolidon, farklı viskozitelere sahip hidroksipropil metilselüloz ve hidroksipropil selüloz polimerleri değişik oranlarda, bağlayıcı amaçla kullanılmıştır. Hazırlanan yedi ayrı tablet formülasyonu için esas olarak temel bir formül belirlenmiş ve etken madde ornidazol, dolgu maddesi amacıyla kullanılan laktoz, dağıtıcı amaçla kullanılan nişasta ve lubrikant görevi yapan magnezyum stearatın kullanım yüzdeleri aynı tutularak, sadece ilave edilen bağlayıcı polimerlerin cinsleri ve kullanım yüzdeleri değiştirilmiştir. Bağlayıcı polimer yüzdelerindeki değişiklikler, sadece laktoz oranının aynı oranlarda artırılması veya eksiltilmesiyle kompanse edilmiştir. Tozların karıştırılma süreleri, yaş granüllerin elenme ve kurutulma koşul ve süreleri, kuru granüllerin elenme şekli, magnezyum stearatın kuru granüllerle birlikte karıştırılma süresi ve tüm tablet hazırlama prosesi her formülasyon için aynı tutulmuştur. Korsch EKO tablet presinde basılan tabletler, fiziksel özellikler, dağılma süresi ve çözünme hızı profilleri açısından incelenmiş ve birbiriyle kıyaslanmıştır. Bağlayıcı polimerlerin cinslerinin ve/ veya kullanım oranlarının değişmesiyle, tabletlerin dağılma süresi ve çözünme hızı profillerinin değiştiği saptanmıştır. Formülasyonların salım kinetik modelleri ve salım mekanizmaları incelenmiş ve bağımlı değişken (zamana karşı salınan % ilaç miktarı) için ANOVA testi uygulanmıştır. Hazırlanan ornidazol tablet formülasyonları içersinde, oral yoldan kullanılmak üzere, bağlayıcı olarak % 3 PVP içeren ve % 0,55 HPMC100 içeren formülasyonlar ile vajinal yoldan kullanılmak üzere % 0,55 HPC içeren, % 1,11 HPC içeren ve % 0,55 HPMC100 içeren formülasyonlar belirgin olarak seçilmiştir. Dolayısıyla % 0,55 oranında HPMC100 içeren tek bir tablet formülasyonun hem oral hem de vajinal kullanıma yönelik en uygun tablet formülasyonu olduğu bulunmuştur. PREPARATION AND EVALUATION OF ORAL AND VAGINAL TABLETS CONTAINING ORNIDAZOLE

In this study, conventional oral and vaginal tablet formulations of ornidazole, a nitroimidazole derivative, were prepared by wet granulation method. Polyvinylpyrrolidone, various grades of hydroxypropyl methylcellulose and hydroxypropyl cellulose were used as binders in different percentages. Seven different tablet formulations were designed based on one master formula. The percentages of ornidazole, lactose, starch, magnesium stearate which are used as active ingredient, diluent, disintegrating agent and lubricant respectively, were kept the same in all fromulations. However, each binder polymer and the percentage used vary in each formulation. Therefore the lactose percentages of the formulations have changed according to the percentage of the binder used in order to compensate the difference. The mixing time of the powders, the sieving and drying time of the wet granules, sieving of the dry granules and mixing time of magnesium stearate with the dry granules and the whole preparation process was the same for each formulation. Dry granules were compressed into tablets using Korsch EKO tablet press. The tablet formulations were compared with each other in terms of physical properties, disintegration time and dissolution profile. Depending on the type and percentage amount of the binders, the disintegration time and dissolution profiles of tablets have differed from each other significantly. The release kinetics and release mechanisms were also evaluated and the data for the dissolution profile were examined using ANOVA test. Among all formulations, tablets having 3 % PVP and 0,55 % HPMC100 as binder polymers are picked as optimum oral tablet formulations of ornidazole. Tablets having 0,55 % HPC, 1,11 % HPC and 0,55 % HPMC100 as binder polymers are picked as optimum vaginal tablet formulations of ornidazole.Therefore HPMC100 is an appropriate polymer for preparing both oral and vaginal tablet formulations of ornidazole when used in the amount of 0,55 % in our master formula.
Keywords: Eczacılık kimyası; Farmakoloji ve tedavi; Farmasötik; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri