Hazır giyim sektöründe küresel marka ve tedarikçi ilişkileri bağlamında kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarındaki çatışmalar - Ekiz, Umut (My University, 2020)
Hazır giyim sektörü, küresel sürdürülebilirlik hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından büyük önem arz eden sanayi dallarından biridir. Sektörde, sürdürülebilirliğin uygulanmasında tüm tarafların üzerine düşen çeşitli görevler bulunmaktadır. Taraflar sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarda küresel hedefler doğrultusunda gereken iyileştirmeleri yapmalıdır. Ancak tarafların, sürdürülebilirliğin uygulanmasında çeşitli yaklaşım farklılıkları ve çatışmalar söz konusu olabilmektedir. Bu çalışmadaki amaç, hazır giyim tedarik zincirinin taraflarından olan küresel markalar ve hazır giyim imalatçıları arasındaki çatışmaları tespit etmektir. Tarafların sürdürülebilirlik bağlamında bakış açıklarını görebilmek için yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden faydalanılmıştır.Yapılan görüşmeler neticesinde taraflar arasında yaşanan çatışmalar tespit edilmiş ve bulgular 12 başlık altında sunulmuştur. Araştırma sonucu elde edilen bulgular hazır giyim sektöründe sürdürülebilirliğin tam anlamıyla uygulanabilmesi için markalarla tedarikçilerin aynı dili konuşması, birbirlerini anlamaları, süreci işbirliği içinde yürütmeleri, yaşanılan aksaklıkları çözmeleri, ikilemleri ve çatışmaları her iki tarafın da menfaatine uygun olacak şekilde ortak bir zeminde çözmelerinin gerekliliğine işaret etmektedir.

Apparel industry is one of the industry branches which is of great importance for achieving global sustainability goals. In this industry, there are various duties that fall on all stakeholders in terms of implementation of sustainability. The parties should make the necessary improvements in line with global targets in social, environmental and economic dimensions. However, there are some disagreements and conflicts in terms of the perception and implementation of sustainability among parties. The purpose of this study is to determine the disagreements and conflicts between the global brands and the apparel manufacturers. For this purpose, semi-structured interview technique was used to identify the parties' perspectives in the context of sustainability.As a result of the interviews, the conflicts between the parties were determined and the findings were presented under 12 headings. The findings of the research point to the necessity for brands and suppliers to speak the same language, to understand each other, to cooperate with each other, to resolve the problems experienced, to resolve the dilemmas and conflicts on a common ground in accordance with the interests of both parties in order to fully implement sustainability in the apparel industry.
Keywords: apparel industry; Business; Hazır giyim endüstrisi; hazır giyim sektörü Conflicts in the implementation of sustainability; İşletme; Ready-to-wear clothing industry; Sürdürülebilirlik uygulanmasında çatışmalar