Alternatif eğitimin felsefi temelleri ve alternatif okullardaki uygulamalar - Dündar, Selma (My University, 2007)
ALTERNATİF EĞİTİMİN FELSEFÎ TEMELLERİ VE ALTERNATİF OKULLARDAKİ UYGULAMALAR Bu araştırmanın amacı literatürde “alternatif eğitim” olarak adlandırılan paradigmanın beslendiği felsefî temeller ve bu felsefî temellerle şekillenen okul uygulamalarını incelemektir. Adı geçen paradigma ile ilgili literatürde iki farklı bakış açısı tespit edilmiştir. Bu bakış açılarından ilki, çalışmamızın da desteklediği üzere, 1800’lü yıllarda dile gelmeye başlayan klâsik eğitim sisteminin çocuğa bakış açısına yönelik eleştirilerdir. Diğer bakış açısı ise 1960’lı yıllardan sonra özellikle Amerikan literatür perspektifini yansıtan, “alternatif eğitimin risk altındaki ya da suçlu çocuklara yönelik bir uygulama alanı olduğu” görüşüdür. Bakış açıları arasındaki fark, eğitimi şekillendiren felsefî değerler dizisinin ürünü olduğu için, ikinci bölümde çocuğa ve onun eğitimine alternatif yaklaşımlarıyla okul uygulamalarını etkileyen sekiz felsefî alan incelenmiştir. Üçüncü bölümde tüm dünyada alternatif olarak kabul edilen Proje Okulları denemeleri, Serbest Gestalt Okulları, Özgür Okullar ve bunları temsilen Summerhill Okulu, Demokratik Okullar, Montessori Okulları, Waldorf Okulları, Serbest/ Bağımsız Alternatif Okul türleri incelenmiştir. Karşılaştırmalı olarak alternatif okulların kuruluş hikâyeleri, amaçları, yönetim modelleri, öğretim ilke ve yöntemleri, müfredat alanları ve finansman yapıları incelenmiştir. Bu karşılaştırmalı inceleme bütünde “alternatif” okul uygulamalarının “klâsik” olarak nitelenen düzenli okul uygulamalarından farkını ortaya koymaktadır.

PHİLOSOPHİCAL FUNDAMENTALS OF ALTERNATIVE EDUCATION AND PRACTICES IN ALTERNATIVE SCHOOLS The purpose of this research, to analyse of philosophical fundamentals which denominated as “alternative education” paradigm and alternative school’s practices accordance with this paradigm. At the and of this research confirmed two diffrent approachs about this paradigm. One of the first approach is, criticizes of classic education system’s perception as agree with our research. One of the other approach is, particularly, reflection of American literature perspective. According to this perspective, alternative educational programs for students who are at-risk or drop-out in regular schools. Each philosophical difference gives different form own educational system. From this point of view, examined eight philosophical approach which influenced alternative school’s practices, into chapter two. In addition to this, Project School Experiments, Free Gestalt Schools, Free School and Summerhill, Democratic Schools, Montessori Schools, Waldorf Schools and Free/ Independent Alternative Schoools are examined into chapter three. Aforementioned alternative school types compared with establishment stories, purposes, management models, pedagogik methods, curriculum and financing structures. This comparative analysis exposes between classic and alternative school practices differences.
Keywords: Alternatif Eğitim; Eğitim Yönetimi; Felsefe_Eğitim; Okullar_Eğitim; Öğrenim ve Öğretim_Öğretim Programları