Tam zamanında üretim sistemi ve muhasebe uygulamalarına etkisi ve bir uygulama - Bekdemir, Bayram (My University, 2005)
TAM ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMİ VE MUHASEBE UYGULAMALARINA ETKİSİ VE BİR UYGULAMA Son yıllarda ulaşım ve haberleşme teknolojilerindeki gelişmeler üretim sistemlerini de derinden etkilemiştir. Mal ve sermaye piyasalarının serbestleşmesi, küreselleşmenin hız kazanmasına neden olmuş, ülkeler arasındaki uzaklıkların önemi kalmamıştır. Küreselleşme yaklaşımı eski pazar anlayışını değiştirmiş, ulusal şirketlerin yerini uluslar arası şirketler almıştır. Sıkı rekabet ortamı işletmeleri ve ülkeleri üretim sistemlerinde değişikliğe gitmeye zorlamıştır. Çünkü eski üretim teknikleri geçerliliklerini yitirmeye başlamışlardır. Bu dönemde süreç odaklı üretim, sıfır hata, sıfır stok yaklaşımları daha popüler olmaya başlamışlardır. Böyle bir ortamda 'müşteri şirketin sahibidir' geçerli bir deyim haline gelmiştir. Müşteri kelimesinin iki anlamı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi ürün yada hizmeti kullanan dış müşteri, ikincisi ise işletmenin çalışanları yani iç müşterilerdir. Şirketler müşteri kavramının iki ayağına da önem vermek zorundadırlar. Böyle bir ortamda ülkeler, Tam Zamanında Üretim, Kanban, Toplam Kalite Yönetimi, Yalın Üretim, ve Toyota Üretim Sistemi gibi yeni üretim teknikleri kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışmada Tam Zamanında Üretim Sistemi felsefesi, tarihi, muhasebe uygulamalarına etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ise Tam Zamanında Üretim Sistemi'nin Topçu Ateş Destek Sisteminde Uygulanabilirliği İncelenmiştir

jUST-IN-TIME PRODUCTION AND EFFECTS ON COST MENAGEMENT AND AN EXERCISE The recent developments in trasportation and communication technologies effected the production systems. The freedom of asset and capital markets, accelerates globalisation, distances between countries loses its importence. The concept of globalisation changed old market system and national firms left their position to international firms. Strict competition conditions forced the countries to change their production system. Because old technics is about to loose their validity. Proses based production, zero fault, zero stock concepts became more popular in recent years. In a situation like this, 'customer is owner of the firm' became valid expression. The word of customer has two mean. First mean is out customer, who takes product or service, second is inner costomer, who is workers. Firms have to attach importence both customer and use customer based production. In a situation like this, countries started to use new production technics, such as Just-In-Time Production, Kanban, Total Quality Management, Lean Production and Toyota Production System. With this study, the philosophy of the Just-In-Time Production, its history, and the effects on cost management are explained. The exercise in the last section is about the using Just-In-Time philosophy on Artillery Fire Support System.
Keywords: Genel yönetim; Üretim Yönetimi