Otantik liderliğin olumsuz durumların ifşasına etkisi : otomotiv sektörü çalışanları üzerine bir araştırma - Yazıcı, Cihan (My University, 2021)
Günümüz dünyasında teknolojinin gelişmesi ve iletişimin küreselleşmesi ile beraber tüm sosyal ve ekonomik örgütler içerisinde yaşanan olaylar ve ekonomik işlemler her geçen gün daha da şeffaflaşmaktadır. Fakat buna rağmen örgütlerde çeşitli etik dışı ve olumsuz davranışlar görülebilmektedir. Bu olumsuz durumlar karşısında sessiz kalmak istemeyen ve içinde bulunduğu örgütü karşılaşabileceği maddi ve manevi zararlardan korumak isteyen bilgi sahibi kişilerin, gerçekleşen olumsuz durum hakkında sahip oldukları bilgileri yetkili makamlara aktarmasına olumsuz durumların ifşası (whistleblowing) denilmektedir. Bu noktada örgüt içerisinde ifşa davranışının gerçekleşmesi ve örgütün gerçekleşen olumsuz durumdan en az zararla ayrılmasını sağlayacak en önemli etkenlerden birisi liderlerdir.Gerçekleştirilecek araştırmanın amacı modern liderlik tiplerinden biri olan otantik liderlerin olumsuz durumların ifşasına etkisini incelemektir. Araştırma toplam üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde olumsuz durumların ifşası kavramı, ikinci bölümde ise otantik liderlik kavramı incelenmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede toplam 187 çalışan üzerinde “Otantik Liderlik Algısı ile Olumsuz Durumları İfşa Etme Davranışı Arasındaki İlişki”nin incelendiği anket çalışmasının sonuçlarına yer verilmektedir. Tezin alan çalışmasında veri toplama aracı olarak Otantik Liderlik Ölçeği ve Erdemli Raporlama Ölçeği’nden yararlanılmıştır. Kişisel bilgi formundan ve ölçeklerden elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) paket aracılığı ile analiz edilmiştir.Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda; otantik liderlik algısı toplam puanı, alt boyutlarından bilgiyi dengeli değerlendirme ve öz farkındalık algısı ile dışsal erdemli raporlama eğilimi arasında anlamlı negatif yönde zayıf ilişki olduğu tespit edilirken, otantik liderlik algısı toplam puanı ve alt boyutları ile içsel erdemli raporlama eğilimi arasında sırasıyla; bilgiyi dengeli değerlendirme ve öz farkındalık algısı arasında orta; otantik liderlik, içselleştirilmiş ahlak anlayışı ve ilişkilerde şeffaflık algısı toplam puanları arasında anlamlı pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır. Ayrıca otantik liderlik toplam puanı ile erdemli raporlama ve alt boyutlarından kayıtsızlık eğilimi toplam puanı arasında anlamlı ilişki tespit edilememiştir.

In today's world, with the development of technology and the globalization of communication, the development of all social and economic transactions is becoming more transparent with each passing day. However, despite this, various unethical and negative behaviors can be seen. Disclosure of adverse events (whistleblowing) is the transfer of the information they have about the negative situation to the competent authorities, who do not want to remain silent in the face of these negative situations and want to protect the organization they are in from the material and moral damages they may encounter. At this point, leaders are one of the most important factors that will ensure the realization of disclosure behavior within the organization and the organization to leave the negative situation with the least damage.The purpose of the research to be conducted is to examine the effect of authentic leaders, one of the modern leadership types, on the disclosure of adverse situations.The research consists of three parts in total. In the first part, the concept of disclosure of negative situations, and in the second part, the concept of authentic leadership is examined. In the last part of the research, the results of the survey study examining the Effect of Authentic Leadership on the Disclosure of Negative Situations on a total of 187 employees in a company operating in the automotive sector are included.In the field study of the thesis, Authentic Leadership Scale and Virtuous Reporting Scale were used as data tool collection. The data obtained from the personal information form and the scales were analyzed using the IBM SPSS Statistics 25.0 (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) package program.In line with the data obtained in the research; while it was determined that there is a significant negative weak relationship between the authentic leadership perception total score, balanced evaluation of information from its sub-dimensions and self-awareness perception and the tendency to report external virtue, the total score of authentic leadership perception and its sub-dimensions and internal virtuous reporting tendency were respectively; middle between balanced assessment of information and perception of self-awareness; it was found that there was a significantly positive high level of relationship between the total scores of authentic leadership, internalized moral understanding and perception of transparency in relationships. In addition, there was no significant relationship between the total score of authentic leadership and virtuous reporting and indifference tendency sub-dimensions.
Keywords: Automobile industry and trade; Automobile industry workers; Çalışma ekonomisi; Labor economics; Leadership; Liderlik; Olumsuz Durumları İfşa Eden Kişi Authentic Leaderships; Olumsuz Durumların İfşası; Otantik Liderlik; Otomobil endüstrisi çalışanları; Otomobil endüstrisi ve ticareti; Whistleblower; Whistleblowing