Ceza muhakemesinde kullanılan yapay zeka uygulamalarının ceza muhakemesi ilkeleri açısından değerlendirilmesi - Ateş, Hüseyin (My University, 2025)
Günümüzde yapay zeka (YZ) teknolojileri, ceza muhakemesi süreçlerinde kullanılmaya başlanmıştır ve gün geçtikçe bu uygulamaların kullanımı artmaktadır. Yapay zeka, risk değerlendirme uygulamaları, öngörücü polislik uygulamaları, yüz tanıma sistemleri ve mahkeme karar destek sistemleri gibi birçok alanda ceza adalet sistemine entegre edilmektedir. Ancak bu teknolojilerin kullanımı, ceza muhakemesinin temel ilkeleri açısından 4bazı tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Bu tartışmalarla birlikte yapay zeka uygulamaları açısından mevzuat düzenlemelerine ilişkin tartışmalar da artmıştır. Yeni uygulamalar açısından en önemli konu öncelikle kavramların nasıl tanımlandığı, daha sonrasında ise temel ilkelerin belirlenmesi veya mevcut temel ilkelere uygunluğunun tartışılmasıdır. Çalışma kapsamında soruşturma ve kovuşturma evrelerinde halihazırda dünyanın bazı ülkelerinde kullanılan yapay zeka teknolojileri, ceza muhakemesinin evrensel ilkeleri ve mevcut 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere ilgili ceza muhakemesi hukuku mevzuatları çerçevesinde incelenecektir.

Today, artificial intelligence (AI) technologies have started to be used in criminal justice systems, and the use of these applications is increasing day by day. AI is being integrated into the criminal justice system in many areas such as risk assessment applications, predictive policing applications, facial recognition systems and court decision support systems. However, the use of these technologies brings along some debates in terms of the basic principles of criminal procedure. Along with these debates, discussions on regulatory arrangements in terms of artificial intelligence applications have also increased. The most important issue in terms of new applications is firstly how the concepts are defined and then determining the basic principles or discussing their compliance with the existing basic principles. Within the scope of the study, artificial intelligence technologies, which are currently used in some countries of the world in the investigation and prosecution phases, will be examined within the framework of the universal principles of criminal procedure and the relevant criminal procedure law legislation, especially the current Criminal Procedure Law No. 5271.
Evaluation of artificial intelligence applications used in criminal procedure in terms of principles of criminal procedure
Keywords: AB Yapay Zeka Kanunu; Administrative law; Artificial intelligence; Ceza Muhakemesi Hukuku; Ceza Muhakemesi İlkeleri; Criminal Procedure Law; Criminal Procedure Principles; Devletin sorumluluğu; Facial Recognition Systems; Government liability; Hukuk; İdare hukuku; Law; Öngörücü Polislik; Predictive Policing; Risk Assessment Applications; Risk Değerlendirme Uygulamaları; Yapay zeka; Yapay Zeka EU Artificial Intelligence Act; Yüz Tanıma Sistemleri