İmidazolil-Tiyoasetil-Pirazolinon türevlerinin antienflamatuvar özelliklerinin incelenmesi - Özrenk, Bade Cevriye (My University, 2019)
Amaç: Non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAİİ), dünya genelinde en sık reçete edilen, ağrı ve enflamasyon için oldukça etkili ilaç gruplarından biridir. Ancak gastrointestinal yan etkileri sebebiyle hastalar kronik tedavileri tolere edememektedir. Bu çalışmada daha önce sentezlenmiş olan imidazolil-tiyoasetil-pirazolinon türevi 12 maddenin siklooksigenaz (COX) enzim inhibisyonu, enflamasyon ve mide mukozası üzerine etkileri incelenmiştir.Gereç ve Yöntem: COX-1 ve COX-2 enzim inhibisyonu floresan görüntüleme kiti yardımıyla in vitro olarak çalışılmış, COX-2 inhibiyonu yüksek olan 4 madde seçilerek in vivo antienflamatuvar aktiviteleri incelenmiştir. Bu amaçla, 8-12 haftalık erkek, BALB/ c fareler kontrol (DMSO), referans grupları (indometazin, naproksen) ve 4 deney grubu (2b,2c,2d,2e) olmak üzere 7 gruba (n=7) ayrılmıştır. İn vivo olarak tüm hayvanlarda karagenan ile indüklenmiş pençe ödemi oluşturulmuş ve gavaj yoluyla kontrol, referans ve deney maddeleri uygulanmıştır. Saat başı pençe kalınlığı ölçülmüştür ve sonuçlar kontrol ve referans grupları ile karşılaştırılmıştır. 7 saat sonunda fareler sakrifiye edilerek mideleri alınmış ve mide mukozasında peteşiler gözlenmiştir.Bulgular: İn vitro enzimatik aktivite analizi sonucu maddelerin COX enzimlerini inhibe ettiği gözlenmiş, COX-2 inhibisyonu yüksek olan 4 madde ile in vivo çalışma yapılmıştır. Referans ve test edilen 4 maddenin kontrol DMSO grubuna kıyasla pençe ödemini anlamlı derece azalttığı gözlenmiştir. 2b ve 2c maddeleri indometazine benzer etkinlik göstermiştir. Mide ülserasyon sonuçlarında ise referans gruplarda görülen mukoza hasarı imidazolil-tiyoasetil-pirazolinon türevi 4 grup için gözlenmemiştir.Sonuç: İmidazolil-tiyoasetil-pirazolinon türevi moleküller günümüzde kullanılan NSAİ ilaçlar benzeri antienflamatuvar aktivite göstermesi ve gastrointestinal yan etki oluşturmaması sebebiyle COX-2 selektif yeni ilaç olmaya adaydır.

Aim: Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are one of the most commonly prescribed medication groups for pain and inflammation worldwide. However, patients cannot tolerate chronic treatments due to gastrointestinal side effects. This study aims to investigate the effects of synthesized imidazolyl-thioacetyl-pyrazolinone derivatives on cyclooxygenase (COX) enzyme inhibition, inflammation and gastric mucosaMaterial and metods: Inhibition of COX-1 and COX-2 enzymes were studied by using the fluorescent screening. In vivo anti-inflammatory activities were investigated by selecting 4 compounds with high COX-2 inhibition. 8-12 weeks old male, BALB/ c mice were divided into 7 groups (n=7) including control (DMSO), reference groups (indomethacin, naproxen) and 4 experimental groups (2b,2c,2d,2e). Carrageenan-induced paw edema was induced in all animals and control, reference and experiment compounds were administered by gavage. The paw thickness was measured and the results were compared to the control and reference groups. After 7 hours, the mice were sacrificed, stomachs were removed and gastric petechias were observed. Results: In vitro enzymatic activity analysis showed that molecules inhibit COX enzymes and in vivo studies were conducted with 4 substances with high COX-2 inhibition. It was observed that the 4 tested molecules significantly reduced paw edema compared to the control DMSO group. Items 2b and 2c showed similar activity to indomethacin. In gastric ulceration results, mucosal damage in reference groups was not observed for imidazolyl-thioacetyl-pyrazolinone derivative 4 groups. Conclusion: Imydazolyl-thioacethyl-pyrazolinone-derived molecules are potential candidates for COX-2 selective NSAIDS, regarding anti-inflammatory effects as well as these do not show any gastrointestinal side effects as current NSAIDs.
Keywords: analgesic; analjezik inflammation; cyclooxygenase; enflamasyon; Farmakoloji; NSAID; NSAİİ; Pharmacology; siklooksigenaz; ulceration; ülserasyon