Belediyelerde kamu hizmeti motivasyonu : Fatih Belediyesi örneği - Özçelik, Ragıp Uğur (My University, 2024)
Vatandaşın hayat kalitesini yükseltecek olan her türlü kamu kurumu faaliyetine kamu hizmeti adı verilmekte ve halkın tamamı için sunulan amme hizmeti olarak nitelendirilmektedir. Kamu tüzel kuruluşlarınca yürütülen, kamu yararı güden, kamu hukuku usul ve koşulları ile işletilen kamu hizmeti çok yönlü bir çalışma odağını işaret etmektedir. Esasen devletin varlık nedeni olarak nitelendirilen kamu hizmeti idare tarafından yapılması zorunlu faaliyetler bütünüdür. Bu kapsamda kamu hizmetlerini yerine getiren bireyler kamu çalışanı olarak adlandırılmakta, süreklilik gösteren ihtiyaçlar neticesinde karşılanmayı bekleyen gereksinimleri gerçekleştirenler olarak nitelendirilmektedir. Aksayan veya karşılanmayan gereksinimler çeşitli olumsuzluklar oluşturabilmekte ve devlete zarar verebilmektedir. Dolayısıyla kamu çalışanının doğan sorumluluğa yönelik farkındalık geliştirmesi, kamunun rutin yaşamının kolaylaştırılması, problemlerin etkin, verimli ve hızlı çözümünün sağlanması, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, memnuniyetin arttırılması, hedefe ulaşma düzeyinin ölçülmesi gerektiğini önemsemesi hayati değer taşımaktadır. Bu noktada çalışanların motive edilmesi önemli olup, bireyler üzerinde farklılık gösteren çeşitli özendirme araçlarından yararlanılmalıdır. Bireylerin psikolojik, kültürel ve sosyal yapılarının farklı olmasının yanında her birinin farklı ihtiyaçlarının da olması motivasyona etki eden faktörlerin çeşitliliğini de arttırmaktadır. Bu çeşitlilik sebebi ile motivasyon teorisinin süreç ve kapsam olarak ele alınması gerekmektedir. Bu noktada kamu çalışanlarını yaptıkları görevin kalitesini arttırmaya teşvik eden her türlü faktöre yanıt verme eğilimi kamu hizmeti motivasyonunu meydana getirmektedir. Tezin hipotezi kapsamında Kamu Hizmeti Motivasyonu (KHM), kamu sektöründe çalışan bireylerin, toplumun yararına işler yapma arzusuyla yüksek bir motivasyon seviyesine sahip olduğunu öne süren bir teoriyi temsil eder. KHM kavramını incelemek ve mevcut uygulamaların belediyelerde görev yapan personelin motivasyon düzeylerine nasıl etki ettiğini belirlemek temel amaçtır. Bu çalışma, sadece KHM’yi anlamakla kalmayıp aynı zamanda ilgili literatüre özgün bir saha araştırması ile mütevazi bir katkı sağlamayı hedefler. Belediyelerdeki çalışanların KHM düzeylerinin belirlenmesi, kamu hizmetlerinin daha etkili bir şekilde yürütülmesi ve bu alanda gelecek çalışmaların temelini oluşturabilir. Ayrıca, bu tez, mevcut KHM uygulamalarının etki düzeyleri hakkında kamu yönetimlerine farklı bakış açıları sunarak KHM’yi artırmak için yapılabilecekler hususunda yardımcı olmayı amaçlar. Araştırma sonuçları, kamu hizmeti motivasyonunu artırmak ve belediyelerde daha verimli çalışma koşulları sağlamak için stratejiler geliştirmek isteyen yöneticilere ve araştırmacılara önemli bilgiler sunması muhtemeldir. Amaç ve hedefler doğrultusunda Fatih Belediyesi’nde görev alan sözleşmeli, kadrolu ve belediye şirketi bünyesinde 696 sayılı KHK kapsamında istihdam edilen personeller ile yöneticiler aracılığıyla çalışmanın yürütülmesi planlanmıştır. Çalışmada nicel yaklaşım benimsenmiş olup anket uygulamasından yararlanılmıştır. Fatih Belediyesi personeli aracılığıyla elde edilen verilerin analizi neticesinde Belediyelerde Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeği geliştirilmiştir.

Any activity of a public institution that will improve the quality of life of citizens is called public service and is described as a public service provided for the entire public. Public service, which is carried out by public legal entities, pursues public interest, and is operated in accordance with public law procedures and conditions, indicates a multifaceted focus of work. Essentially, public service, which is described as the reason for the existence of the state, is the set of activities that must be carried out by the administration. In this context, individuals who perform public services are called public employees and are described as those who fulfill the needs that are waiting to be met as a result of continuous needs. Disrupted or unmet needs can create various negativities and harm the state. Therefore, it is vital for the public employee to develop awareness of the responsibilities arising, to facilitate the routine life of the public, to ensure effective, efficient and fast solution of problems, to increase the quality of service, to increase satisfaction, and to consider the need to measure the level of goal achievement. At this point, it is important to motivate employees, and various incentive tools that differ among individuals should be used. In addition to the different psychological, cultural and social structures of individuals, the fact that each of them has different needs also increases the diversity of factors affecting motivation. Due to this diversity, motivation theory needs to be considered in terms of process and scope. At this point, the tendency to respond to all kinds of factors that encourage public employees to improve the quality of their duties creates public service motivation. Within the scope of the thesis hypothesis, Public Service Motivation (PHM) represents a theory that suggests that individuals working in the public sector have a high level of motivation with the desire to do things for the benefit of society.The main purpose is to examine the concept of KHM and determine how current practices affect the motivation levels of personnel working in municipalities. This study aims not only to understand CHM but also to make a modest contribution to the relevant literature with an original field research. Determining the KHM levels of employees in municipalities can provide the basis for more effective execution of public services and future studies in this field. Additionally, this thesis aims to help public administrations with different perspectives on the impact levels of existing KHM practices and what can be done to increase KHM. The research results are likely to provide important information to managers and researchers who want to develop strategies to increase public service motivation and provide more efficient working conditions in municipalities. In line with the aims and objectives, it is planned to carry out the study through contracted, permanent staff and managers employed in the municipal company within the scope of Decree Law No. 696 in Fatih Municipality. A quantitative approach was adopted in the study and a survey was used. As a result of the analysis of the data obtained through Fatih Municipality personnel, the Public Service Motivation Scale in Municipalities was developed.
Public service motivation in municipalities : The case of Fatih Municipality
Keywords: Belediye; Belediyeler; İstanbul (Fatih); Kamu Hizmeti; Kamu Hizmeti Motivasyonu; Local government; Motivasyon Municipality; Motivation; Municipalities; Public Service; Public Service Motivation; Türkiye; Yerel yönetim