Ayvalık Tuzlası’ndaki prokaryotik topluluk profillerinin 16S rRNA amplikon dizilemesi ile incelenmesi - Sayğan, Ecem (My University, 2022)
Ayvalık Tuzlası (Ayvalık, Türkiye) ekonomik ve endüstriyel açıdan önemli bir deniz tuzlasıdır. Bu nedenle, Ayvalık Tuzlası’ndan toplanan tuzluluk değerleri %3.5 (ATH3.5), %5 (ATH5), %6 (ATH6), %8 (ATH8), %18 (ATH18), %24 (ATH24) ve %28 (ATH28) olan yedi tuzlu su örneğinde ve bir tuz örneğinde (ATT) fiziko-kimyasal parametreler ve prokaryot popülasyonları araştırılmıştır. Ayrıca prokaryotik cinsler ATH3.5, ATH8, ATH24 ve ATT örneklerinde incelenmiştir. Tüm örneklerde sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve klorür bulunurken, alimunyum ATH6, ATH8, ATH18 ve ATH24’de bulunmuştur. Halofilik olmayan bakteri, ılımlı halofilik bakteri, proteolitik halofilik olmayan bakteri, proteolitik ılımlı halofilik bakteri, lipolitik halofilik olmayan bakteri, lipolitik ılımlı halofilik bakteri, selülolitik halofilik olmayan bakteri, selülolitik ılımlı halofilik bakteri tüm örneklerde saptanmıştır. Aşırı halofilik arke altı tuzlu su ve tuz örneklerinde saptanırken, proteolitik aşırı halofilik arke tüm örneklerde bulunmamıştır.Lipolitik aşırı halofilik arke iki adet tuzlu su ve tuz örneğinde bulunurken, selülolitik aşırı halofilik arke üç adet tuzlu su örneklerinde ve tuz örneğinde bulunmuştur. Idiomarina (%23.98), Nafulsella (%14.64), Anaerobacillus (%8.46), Bacillus (%3.53), Salinimicrobium (%1.52) ve Salipaludibacillus (%1.0) gibi bakteriyel cinsler, Halorubrum (%3.76) ve Halonotius (%1.50) gibi arkeal cinsler ATH3.5 örneğinde bulunmuştur. Puniceicoccus (%14.09), Aquiluna (%5.24), Thiohalocapsa (%4.12), Truepera (%2.44), Alcanivorax (%1.93), Lentimonas (%1.71) ve Litoricola (%1.06) ait olan bakteriyel cinsler ATH8 örneğinde saptanmıştır. Halorubrum (%67.29), Halonotius (%9.82), Halobellus (%3.56), Halomarina (%2.51), Halarchaeum (%2.30), Natronomonas (%1.52) ve Haloarcula (%1.34) ait olan arkeal cinsler ve bakteriyel Salinibacter cinsi (%4.12) ATH24 örneğinde bulunmuştur. Archaea ait olan Halonotius (%43.03), Halorubrum (%37.52), Halobellus (%2.82), Haloplanus (%2.25), Haloarcula (%1.18) cinsleri ve Bacteria ait olan Salinibacter cinsi (%6.77) ATT örneğinde saptanmıştır. Bacteria ait olan cinsler ATH3.5 ve ATH8 örneklerinde baskın olarak bulunurken, Archaea ait cinsler ATH24 ve ATT örneklerinde baskın olarak bulunmuştur.

Ayvalık saltern (Ayvalık, Türkiye) is an economically and industrially important sea saltern. Therefore, physico-chemical parameters and prokaryotic populations were investigated in the seven brine samples with 3.5% (ASP3.5), 5% (ASP5), 6% (ASP6), 8% (ASP8), 18% (ASP18), 24% (ASP24), and 28% (ASP28) salinity values and one salt sample (ASS) collected from Ayvalık Saltern. In addition, prokaryotic genera were examined in the ASP3.5, ASP8, ASP24 and ASS samples. While all samples contained sodium, potassium, magnesium, calcium and chloride, aluminum was found in the brine samples of ASP6, ASP8, ASP18 and ASP24. Non-halophilic bacteria, moderately halophilic bacteria, proteolytic non-halophilic bacteria, proteolytic moderately halophilic bacteria, lipolytic non-halophilic bacteria, lipolytic moderately halophilic bacteria, cellulolytic non-halophilic bacteria, cellulolytic moderately halophilic bacteria were detected in all samples. While extremely halophilic archaea were detected in six brine samples and one salt sample, proteolytic extremely halophilic archaea were not found in all samples. While lipolytic extremely halophilic archaea were detected in two brine and salt samples, cellulolytic extremely halophilic archaea were found in three brine samples and salt sample. Bacterial genera such as Idiomarina (23.98%), Nafulsella (14.64%), Anaerobacillus (8.46%), Bacillus (3.53%), Salinimicrobium (1.52%), Salipaludibacillus (1.0%) and archaeal genera such as Halorubrum (3.76%) and Halonotius (1.50%) were found in the ASP3.5 sample. Bacterial genera, belonging to Puniceicoccus (14.09%), Aquiluna (5.24%), Thiohalocapsa (4.12%), Truepera (2.44%), Alcanivorax (1.93%), Lentimonas (1.71%) and Litoricola (1.06%) were detected in the ASP8 sample. Archaeal genera, belonging to Halorubrum (67.29%), Halonotius (9.82%), Halobellus (3.56%), Halomarina (2.51%) Halarchaeum (2.30%), Natronomonas (1.52%), and Haloarcula (1.34%) and bacterial genus Salinibacter (4.12%) were found in the ASP24. Genera Halonotius (43.03%), Halorubrum (37.52%), Halobellus (2.82%), Haloplanus (2.25%), and Haloarcula (1.18%) belonging to Archaea and genus Salinibacter (6.77%) belonging to Bacteria were detected in the ASS sample. While the genera belonging to Bacteria were found to be dominant in ASP3.5 and ASP8 samples, the genera belonging to Archaea were seen as dominant in ASP24 and ASS samples.
Keywords: 16S rRNA gen dizilemesi Ayvalik Saltern; 16S rRNA gene sequencing; Araştırma; Archea; Arkea; aşırı tuzlu ortamlar; Ayvalık Tuzlası; Bacteria; Biology; Biyoloji; hypersaline envoirements; metagenomic; metagenomik; Research