Farklı KOAH evrelerinde solunum fonksiyonları ve periferal kas kuvvetinin hastalık süresi ve prognoz ile ilişkisi - Ünlü, Begüm (My University, 2019)
Farklı KOAH Evrelerinde Solunum Fonksiyonları ve Periferal Kas Kuvvetinin Hastalık Süresi ve Prognoz ile İlişkisi Öğrencinin Adı: Fzt. Begüm ÜNLÜ Danışmanı: Prof. Dr. S. Ufuk YURDALAN zyoterapi ve Rehabilitasyon ZET Amaç: Çalışmamızda, farklı KOAH evrelerinde olan hastaların solunum fonksiyonları, solunum kas ve periferal kas kuvvetinin değerlendirilmesi, bunların hastalık süresi ve prognozu ile ilişkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Olguların demografik bilgileri, klinik (tanı süresi) ve medikal durumları, CAT skoru, son 3 aydaki acil başvuru ve hastane yatış sayıları ile son 1 yıldaki alevlenme ve hastane yatış sayıları kaydedildi. Solunum kas kuvveti ağız içi basınç ölçümleri, periferal kas kuvveti üst ekstremitede el kavrama kuvveti ve alt ekstremitede dinamometre ile değerlendirildi. Hastaların rutin kontrolleri kapsamındaki SFT sonuçları alındı. Hastalar GOLD birleşik değerlendirmesine göre gruplara ayrıldı. Bulgular: Çalışmamızda B Grubu 9, C Grubu 5 ve D Grubu 17 olmak üzere toplam 31 KOAH olgusu (26 erkek, 5 kadın; 45-80 yaş aralığında X̄= 64,80±7,71 yıl) değerlendirildi. Gruplar arasında solunum fonksiyonları ve solunum kas kuvveti karşılaştırılmasında istatistiki anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). El kavrama kuvveti için gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,05). Tüm olguların solunum fonksiyonları ve hastalık süresi arasında negatif yönlü, orta dereceli ilişki belirlendi (p<0,05). Son 1 yıl alevlenme ve hastane yatış sayısı ile diz ekstansiyon kuvveti arasında negatif yönlü, orta dereceli ilişki bulundu (p<0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda el kavrama kuvveti KOAH evrelerine göre farklı bulunurken; hastalık süresi ile solunum fonksiyonları; alevlenme öyküsü ile diz ekstansiyon kuvveti arasında ilişki olduğu görüldü.

Pulmonary Functions and Peripheral Muscle Strength and Relationship Between Disease Duration and Prognosis in Different COPD Groups Student’s Name: Begüm ÜNLÜ, PT Supervisor: Prof. Dr. S. Ufuk YURDALAN Department: Department of Physiotherapy and Rehabilitation ABSTRACT Purpose: The aim of this study was to evaluate pulmonary function, respiratory muscle and peripheral muscle strength of patients with different stages of COPD and to determine their relationship with disease duration and prognosis. Methods: Demographic information, clinical and medical status, CAT score and number of emergency admissions and hospitalizations in the last 3 months and exacerbations and hospitalizations in the last 1 year were recorded. Respiratory muscle strength was assessed maximal mouth pressures. Peripheral muscle strength was measured by hand grip strength in upper extremity and dynamometer in lower extremity. PFT results were obtained within the scope of routine controls. The patients were divided into groups according to the combined GOLD assessment. Results: In this study, 31 COPD patients (26 males, 5 females; 45̄-80 years of age, X̄ = 64,80 ± 7,71 years) were evaluated. No statistically significant difference was found between the groups in the comparison of respiratory function and respiratory muscle strength (p>0,05). There was a statistically significant difference between the groups for hand grip strength (p<0,05). There was a negative and moderate correlation between respiratory function and duration of disease in all patients (p<0,05). There was a negative, moderate correlation between exacerbation and number of hospitalizations in the last one year and knee extension force (p<0,05). Conclusion: Hand grip strength was found to be different according to COPD groups. In addition, a correlation was found between disease duration and respiratory functions also between exacerbation history and knee extension force.
Keywords: Akciğer hastalıkları; Health; KOAH; Lung diseases; periferal kas kuvveti COPD; peripheral muscle strength; PFT; Respiratory insufficiency; respiratory muscle strength; Sağlık; SFT; solunum kas kuvveti; Solunum yetmezliği