Obsesif Kompulsif Bozukluğu Olan Hasta Yakınlarında Bakım Yükü ve Psikoeğitim - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Ruhsal bozukluklarda tedavilerin toplum temelli olmaya başlaması, yataklı kurumlar dışında aile içinde geçirilen sürelerin uzamasına ve ailelerin hastaların bakımında daha aktif rol üstlenmelerine neden olmuştur. Hastalıktan dolayı oluşan istenmeyen olaylar ve zorlukların aile üyele-rini etkilemesi ile aile yükü oluşmaktadır. Bakım verenin yaşadığı yük, depresyon, anksiyete, tükenmişlik, fiziksel sağlıkta azalma, sosyal izolasyon ve ekonomik güçlükler gibi sonuçlar doğurur. Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) kronik ruhsal bir bozukluk olup dünya çapında en önemli sakatlayıcı on tıbbi durumdan biridir. Özellikle obsesifkompulsif bozukluktaki bakım veren yükünün şizofreni ve bipolar bozukluktakine eşdeğer düzeyde ağır olduğu bildirilmektedir. Ailelere yönelik girişimler hastaneye yatış dönemiyle sınırlı kalmamalı, ailelerin hastalığın her aşamasında yardıma gereksinim duydukları unutulmamalıdır. Bu nedenle obsesifkompulsif bozuklukta hasta yakınlarına yönlendirilmiş psikoeğitimsel müdahaleye açık bir ihtiyaç vardır. Bu derleme, obsesif kompulsif bozukluğu olan hastaların yakınlarındaki bakım yükünün ve hasta yakınlarına yönelik yapılan psikoeğitimin önemini kavramak için ele alınmıştır

Community-based treatments prevailing in mental disorders have resulted in prolonged periods spent with families outside the inpatient institutions and more active role taken by the families in the care of patients. Undesired events and difficulties due to the disease affect family members and create family burden. The burden undertaken by the care-giver may have consequences as depression, anxiety, bur-nout, deterioration of physical health, social isolation and economic hardship. Obsessive compulsive disorder (OCD) is a chronic mental disorder which ranks among the top ten of the most disabling medical conditions worldwide. Specifically, it is reported that the burden of the caregiver in obsessive compulsive disorder is as serious as that undertaken in schizophrenia or bipolar disorder. Family intervention should not be limited to inpatient period and it must kept in mind that families need help at every stage of the disease. Therefore, in cases with obsessive compulsive disorder there is a clear need for psychoeducational intervention directed at family caregivers. This review aims to set forth the importance of the burden of care undertaken by family caregivers of patients with obsessive compulsive disorder and psychoeducation provided to them
Burden of Care in Family Caregivers of Patients with Obsessive Compulsive Disorder and Psychoeducation
Keywords: Psikiyatri; Psikoloji