Muhammed B. Ca’fer es-Sanhaci’nin “Şerhu Akideti Ebi İshak El-İsferayini” adlı eserine göre Ebu İshak El-İsferayini’nin kelami görüşleri - Ayğan, Fadıl (My University, 2006)
MUHAMMED B. CA'FER ES-SANHACİ'NİN ŞERHU AKİDETİ EBİ İSHAK EL-İSFERAYİNİ ADLI ESERİNE GÖRE EBU İSHAK EL-İSFERAYİNİ'NİN KELAMİ GÖRÜŞLERİ Ebu İshak el-İsferayini, Kadı Ebubekir el-Bakıllani ve İbn Furek ile birlikte Eş'ariyye'nin bir sistemli bir kelam ekolu haline gelmesini sağlayanlardan biridir. Döneminin önemli fıkıh ve kelam alimlerinden olan İsferayini'nin eserlerinin bir çoğu günümüze ulaşmamıştır. Bununla birlikte Sanhaci'nin Şerhu Akideti Ebi İshak el-İsferayini adlı eseri onun kelam sistemini ortaya koyması bakımından önemli bir eserdir. Bu tezimizde Sanhaci'nin eseri neşre hazırlanmış ve bu eserden yola çıkılarak İsferayini'nin kelami görüşleri, alem, uluhiyyet, nübüvvet ve ahiret başlıklarıyla ortaya konmaya çalışılmıştır.

(VIEWS BASED ON KELAM OF EBU İSHAK EL-İSFERAYİNİ ACCORDING TO THE WORK BY MUHAMMED B. CA’FER ES-SANHACİ NAMED “ŞERHU AKİDETİ EBİ İSHAK EL-İSFERAYİNİ”) Along with Kadı Ebubekir el-Bakıllani and İbn Furek, Ebu İshak el-İsferayini is one of the people that had caused “Eş’ariyye” to become a systematical kelam (words of the religious Scriptures) school. Many works of İsferayini, who had been one of the notable fıkıh (Muslim canonical jurisprudence) and kelam (words of the religious Scriptures) scholars in his period, have not attain our days. Nevertheless, the work by Sanhaci named “Şerhu Akideti Ebi İshak el-İsferayini” is an essential work in terms of manifesting İsferayini’s system of kelam. In our thesis, work by Sanhaci was edited, and it was attempted to bring up the İsferayini’s views based on kelam under the titles of alem (universe), uluhiyyet (nature and essence of God), nübüvvet (gift of prophecy) and ahiret (hereafter).
Keywords: Ebu İshak El-İsferayini; Kelam