Ortaöğretim kurumlarında bilgisayar destekli müzik öğretim yönteminin öğrencilerin gelişimleri üzerinde etkisi - Azizi, Atilla (My University, 2005)
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında bilgisayar destekli müzik öğretim yönteminin öğrencilerin gelişimleri üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur. Araştırmada “Kontrol Gruplu ön test-son test” deneysel yöntemiyle, ortaöğretim öğrencilerinin bilgisayar destekli müzik öğretim yöntemiyle müzik bilgilerinde ve müziğe ilgilerinde gelişim seviyeleri sınanmıştır. Bu amaç ve davranışlar doğrultusunda çalışma, örneklemi oluşturan İstanbul Kadıköy İlçesi Erenköy Kız Lisesi’nde, Hazırlık B sınıfı kontrol 29 ve C sınıfı deney 29 olmak üzere toplam 58 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları üç bölümden oluşmuştur. Bunlar; kişisel bilgi formu, müziksel bilgi ölçeği ve müziksel ilgi ölçeğidir. Deney ve kontrol gruplarında yapılan uygulamaların sonuçları tablo ve grafiklerle sunularak yorumlanmıştır. Deney öncesi yapılan ön test ve sonrasındaki son testten sonra elde edilen bulgulara göre; Ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin bilgisayar destekli bir müzik öğretim yöntemi uygulamasıyla, klasik yöntemle yapılan müzik eğitimine oranla müzik bilgileri büyük ölçüde farklılaşmaktadır. Araştırma sonucunda deney grubundaki öğrencilerin ön müzik bilgi testinde başarısız oldukları bütün konularda kontrol grubundaki öğrencilere göre daha başarılı oldukları saptanmıştır. Müzik ilgileri ve müzik zevkine gelince; deney ve kontrol grubu öğrencileri arasında müziksel ilgi ön ve son test sonuçlarında farklılık kaydedilmiş ancak deney ve kontrol grupları arasında önemli bir farklılık elde edilmemiştir. Ailenin gelir durumu değişkeni ile uygulanan bilgisayar destekli müzik öğretim yöntemine bağlı olarak müzik bilgisi başarı durumu arasındaki ilişkiye bakıldığında, sınıf müzik eğitiminde kullanılan bilgisayar destekli müzik öğretim yönteminin kullanılmasıyla öğrencilerin bilgi düzeylerinde mutlak bir artış sağlanmıştır. Sonuç olarak, bilgisayar destekli müzik öğretim yönteminin ortaöğretim kurumlarındaki öğrencileri müzik bilgilerinde mutlak başarıya götürdüğü, müzik ilgileri ve zevklerinde ise her iki grupta da eşit oranda bir farklılık yarattığı saptanmıştır.
Keywords: araştırma; Eğitim; gösteriler; ilgili konular; Müzik; Müzik Eğitimi_Bilgisayar destekli