Periferal ve nonperiferal 7-oksi-3-(3,5-diflorofenil)kumarin içeren çinko, indiyum ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu, fotokimyasal ve fotofiziksel özelliklerinin incelenmesi - Erdoğan, Tolga (My University, 2014)
PERİFERAL VE NONPERİFERAL 7-OKSİ-3-(3,5-DİFLOROFENİL)KUMARİN İÇEREN ÇİNKO, İNDİYUM FTALOSİYANİN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU, FOTOKİMYASAL VE FOTOFİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Kumarinler bitkilerden izole edilebileceği gibi laboratuar ortamında da sentezlenebilirler. Bir benzen ve bir piron halkasından oluşan önemli makrosiklik bileşiklerdir. 7-Oksi-3-fenilkumarinler yüksek floresans özelliği nedeniyle bu çalışmada tercih edilmiştir. Ftalosiyaninler yüksek kararlı, yeşil renkli bileşiklerdir. 18 π elektron sistemine sahiptirler ve dört iminoizoindol grubundan oluşurlar. Halka boşluklarında farklı metal iyonlarını tutabilirler. Doğal bileşikler olan porfirinlere çok benzerler. Sahip oldukları kimyasal ve fiziksel özelliklerinden dolayı birçok teknolojik uygulama alanına sahiptirler.Fotodinamik terapi, ışığa duyarlı bileşiklerin kan yoluyla vücuda verilerek kanserli hücrelere ulaştırılmasını esas alan bir metoddur. Bu bileşikler normal oksijenden ışınlandırılmaları sonucu singlet oksijen üreterek kanser hücrelerini tahribata uğratır. Ftalosiyaninler ikinci nesil fotosensitizerlardır. Özellikle çinko ve indiyum ftalosiyaninler ürettikleri singlet oksijen miktarları ile ilgi odağı olmuşlardır. Bu tez çalışmasında 7-oksi-3-(3,5-diflorofenil)kumarin grubu içeren çinko ve indiyum ftalosiyanin bileşikleri sentezlenmiş, karakterize edilmiş, fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri incelenmiştir. Fotodinamik kanser tedavisinde fotosensitizer olarak kullanılabilecek potansiyel bileşikler olup olmadıkları incelenmiştir.

SYNTHESIS, CHARACTERIZATION, INVESTIGATION OF THE PHOTOCHEMICAL AND PHOTOPHYSICAL PROPERTIES OF ZINC, INDIUM PHTHALOCYANINE COMPOUNDS BEARING PERIPHERAL AND NONPERIPHERAL 7-OXY-3-(3,5-DIFLUOROPHENYL)COUMARIN Some coumarins can be isolated from plants and synthesized in laboratory. They are macrocyclic molecules which consist of a benzene and a pyrone ring. 7-Oxy-3-phenylcoumarins have been chosen in this study due to their high fluorescence properties. Phthalocyanines are highly stable, green molecules. They have 18 π electron system and consist of four iminoisoindoline groups. They can hold various metals in their ring gaps. They are very similar with porphyrines which are natural occuring molecules. They can be used in various technologic fields due to their chemical and physical properties. Photodynamic therapy is a method that a light sensitive molecule is injected into the body throuhg bloodstream and carried to cancer cells. There molecules produce singlet oxygen and destroy cancer cells. Phthalocyanines are second generation photosynthesizer. Especially zinc and indium phthalocyanines have become the center of interest due to their high capability of producing singlet oxygen. In this study, zinc and indium phthalocyanines, consisting 7-oxy-3-(3,5-difluorophenyl)coumarin synthesized, characterized and their photophysical and photochemical properties have been studied and researched if they can be used in photodynamic therapy as a photosynthesizer.
Keywords: Bileşikler; Kimya, Organik; Sentezler