Plastik sanatlarda imgesel tasarım ve eğitimdeki yeri - Güler, Ceyda (My University, 2003)
Sanat eğitimine ve yaratıcılığa yeni bir soluk getireceği düşünülerek Plastik Sanatlarda İmgesel Tasarım ve Eğitimdeki Yeri konusu olarak seçilmiştir. Tasarım ve yaratıcılığın temel bir dayanağı olmalıdır. Bunun ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanması eğitim ile mümkün olmaktadır. Sanat ve ilim keyfilikten uzak metot ve disiplin işidir. Eğitim, tasarım ve yaratıcılık doktrinini belirleyerek sanata giden yolu açacaktır. Bu nedenle sanat ve eğitim doktrinlerinin doğru, çağdaş ve bilimsel olarak tespit edilmesi gereklidir. Bu çalışma günümüzde uygulanmakta olan tez şablonuna uygun bir tarzda hazırlanmıştır. Metinler doğru sıralanıp yerlerine oturtulmuş ve sona konulan seçilmiş resimlerle desteklenmiştir. Pek çok yazılı ve İnternet kaynağı incelenmiş ve kaynakça bölümünde sıralanmıştır. İmgesel tasarım ve yaratıcılıkta ilkeler belirlenirken imgesel modellendirmeye yer verilmiş ve sanat eyleminin olması gereken bir dayanağı açıklanmıştır. İmgesel tasarım ve imgesel modellendirmeye dayalı çalışma günümüz yenilikçi sanatının bir yöntemidir. Bunun nasıl bir eğitim gerektirdiği üzerinde durulmuş ve temel sanat öğelerinin de ortak bir dilde birleşimi için önemi vurgulanmıştır. Sanat estetiği ve eğitimi üzerine antik çağdan günümüze ulaşan süreçte ileri sürülen fikirlere de

olarak yer verilmiştir. Metinler önsöz, sonuç ve kaynakça dışında altı madde halinde sıralanmıştır. Giriş bölümü, tezi açarken sonuç bölümü bilgileri özetlemekte ve kısa bir istek içermektedir. Bu tez sanatçılara, sanat öğreticilere ve öğrencilere kaynak niteliği taşımaktadır. SUMMARY As the graduate thesis İmaginary Conception and Plastic Art and İts Place İn Education is chosen since it was thought that it may bring a new breathe to the art education and creation. It should be the basic support of conception and creation. The determination and application of its principles are possible only with caucation. Art and science is a way of method and discipline. Education can open a way to art. As a result of this art and education doctrines should be determined in atrue, modern and scientific way. This study is prepared according to the contemporary style of thesis. All the paragraphs are placed regularly and supported by the pictures that are put at the end. Many sources are searched and recorded in the bibliography. While imaginary conception and creation principles are determined, imaginary models are studied and a base of art is explained. The study based on imaginary conception and imaginary models is method of contemporary innovator art. In this thesis, I emphasized the necessary education and basic art elements. Also the thoughts abouth art esthetics and education from old periods to modern days are given. Paragraphs are arranged as foreword result,bibliography and other six items. The introduction part summarizes the information given in the conclusion part and contains a short request. This thesis can be a source for artists, art instructors and students.
Keywords: Güzel ve dekoratif sanatlar; Plastik Sanatlar; Plastik sanatlar (Heykeltraşlık)