İsrailiyyat- hadis ilişkisi (Hadis- Yahudi kültürü tartışmaları - Hıdır, Özcan (My University, 2000)
Tez Özeti İsrâiliyyât-Hadis İlişkisi (Hadis-Yahudi Kültürü Tartışmaları) Çalışma esas itibariyle, Batılı araştırmacılar ve İslâm Dünyasındaki bazı yazar ve akademisyenler tarafından ileri sürülen, hadislerle Kitâb-ı Mukaddes arasındaki etkileşime dair iddiaları tartışmaktadır. Hz. Peygamber, sahâbe ve tâbiîn dönemleri ile sınırlanan araştırmada, önce Yahudiliğin Arap yarımadası'ndaki tarihi anahatlarıyla ele alınmış; ardından Hz. Peygamber'in Ehl-i kitap ve yahudi kültürüne bakışı ile yahudi kültürünün (isrâiliyyât) nakli konusunda isimleri öne çıkarılan bazı sahabî ve tâbiîler (Kâ'bu'l-Ahbâr, Vehb b. Münebbih vb.), bu açıdan özellikle tetkik edilmiştir. Ayrıca hadis ve hadis ilimlerine yahudi kültürünün etkisi tartışmalarında tesbit edilen yazılı-sözlü rivayet, isnad sistemi, kudsî hadisler, yaratılışla ilgili (bedü'l-halk) rivayetler, geçmiş ümmet ve peygamberlerle alakalı rivayetlerin yanında fiten-melâhim hadisleri, ilgili iddialar paralelinde bilhassa incelenmiştir. Çalışmanın sonunda ise, hadis kaynaklarında bulunan ve yahudi kutsal kitaplarında da aynı veya benzer ifadelerle yer alan beş hadis, etkileşim açısından özel bir tetkike tabi tutulmuştur.

İSRÂİLİYYÂT-HADİS İLİŞKİSİ (Hadis-Yahudi Kültürü Tartışmaları) This work covers the relationship between hadiths and judeo-christian culture or jews holy books in formative period and pre-Islamic era. Understanding of this relationship is largely depand on the concept of isrâiliyyât and the history of the jewish communities of Arabia with holy books including apocrypha that in their posession. In introduction and Chapter One deal with these topics which are very important to realize the main idea of this work. In Chapter Two and Three are scritunized the claims of western and muslim scholars on the Prophet's Muhammad (pbuh) religio-cultural bacgraund, including his attitudes towards jews culture which is mostly named isrâiliyyât in religious terminology of muslim writters. Also some compenians who are identifiyed with isrâiliyyât. On the other side, comments on the compenians and fellowers of the compenians who had been converted from Judaism and Christianity to Islam in the first two century of Islam. At the and especialy some hadiths are studied which are claimed to be in the jewish holy books.
Keywords: Din; HADİS; İslam Dini; Şahıs biyografyaları; Tefsir tarihi ve biyografyalar; Tefsir ve tefsir ilmi; YAHUDİLİK-TARİH-KAYNAKLAR