Limited şirketlerde ortakların hak ve borçları - Güngör, Güliz (My University, 2008)
Yüksek lisans tezimizin konusu “Limited Şiketlerde Ortakların Hak ve Borçları” olup çalışmamızda ortakların limited şirketlerde ortaklık sıfatını kazanması nedeniyle edindiği haklar ve ortaklık sıfatı nedeniyle yüklendiği borçların incelenmesi amaçlanarak hazırlanmıştır. Dolayısıyla tezimizde öncelikle limited şirketin kısa bir şekilde tanımı, tarihçesine ilişkin açıklamalar yapılmaya çalışılarak ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi durumlarının hangi hallerde söz konusu olacağı kısaca değerlendirilmiş doktrindeki birtakım tartışmalara yer verilmiştir. Çalışmamızın ana çerçevesi ortakların hakları ve borçları olduğundan limited şirketlerin ana unsurları veya konumuz dışındaki hallerine fazla yer verilmeyerek kendi kapsamın içinde ortakların hak ve borçları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Aynı zamanda Türk Ticaret Kanunu Tasarısı göz önüne alınarak yürürlükteki kanunla farklılıkları ve benzer olan yönleri belirtilmiş, kanunda ve tasarıda olmayan birtakım eksikliklerin veya tartışma yaratan hususların uygulamada yaratacağı sorunların değerlendirilmesine çalışılmıştır. Ancak bu değerlendirmeler yapılırken daha çok tasarıdaki durum değil halen günümüzde yürürlükte olan Türk Ticaret Kanunumuz açısından ortakların sahip olduğu haklar ve borçlar değerlendirilmeye çalışılmış hakların hangi hallerde sınırlamalara, borçların ne şekilde ifa edilmesi gerektiği gibi hususlar açıklanmaya çalışılmıştır. Limited şirket ortağının borçları değerlendirilirken ne hak kavramının ne de borç kavramının ortaklık sıfatından ayrı düşünülemeyeceği göz önünde tutularak değerlendirmeler yapılmaya çalışılmıştır. Bunların yanında ortağın şirkete karşı yükümlülüklerini getirmemesi halinde uğrayacağı yaptırımlar gösterilmeye çalışılmış, yaptırımın kanunda dercedilmediği durumlarda da kıyas yoluyla ne şekilde yaptırımlar öngörülebileceği doktrindeki tartışmalar dikkate alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Yaptığımız bütün incelemeler gerek doktriner tartışmaların incelenmesi açısından gerekse Tasarının yeniliklerinin açıklanılmaya çalışılmış olması nedeni ile limited şirketlerle ilgilenenler açısından yararlı olabilecek bir çalışma olduğu inancındayım.

The subject of my master’s degree thesis is the Rights and Obligations of Partners in Limited Liability Firms, and the study aims at analyzing rights acquired by partners in a limited liability firm due to their partnership and the obligations they assume. Therefore, our thesis covers, first a brief definition of a limited liability company, followed by presentation of its background and an evaluation of cases in which the partnership is acquired and lost with the discussions in the doctrine. An attempt has been made to study the solutions about the problems arising for firms due to the prevention of the partners’ rights or the non-execution of obligations. As the main framework of our study is the partners’ rights and obligations, subjects other than main aspects of limited liability firms or those other than the purpose of the study are not dealt with, an evaluation of the rights and obligations of the partners has been made in their own context. At the same time, considering the Turkish Commercial Code draft, differences and similarities with the current law have been indicated, and an assessment of points of discussion and insufficiencies in the law which may create problems in the application has been made. However, when making these assessments, an attempt has been made to analyze the rights and obligations of partners under the current Turkish Commercial Code, rather than its extension, the cases where rights need to be restricted, ways the obligations must be executed. Evaluation of a limited company partner’s obligations has been made by taking into account the fact that neither the concept of right, nor that of obligation can be considered separately from the quality of partnership. Further, sanctions that will be imposed in case the partner fails to fulfill its obligations to the firm have been mentioned, and an attempt has been made to explain sanctions which can be imposed by way of comparison, by considering debates in the doctrine, when sanction is not included in the law. I believe that with all the analyses we made, from the point of view of the doctrine debates, as well as the novelties brought by the draft, the study will be useful for those interested in limited liability firms.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk