Okul Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Rollerinin Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerin teknoloji liderliği rollerini öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Öğretmenlerin görüşleri öğretmenlerin cinsiyet, branş, hizmet yılı, teknoloji ile ilgili eğitim alma durumu,çalıştıkları okul türü, öğretmenlerin okuldaki teknolojik imkânları yeterli bulma düzeylerine, lisansüstü eğitim alıp-almama durumuna göreincelenmiştir. Araştırmada karşılaştırmalı genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Van ilinde Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Erciş ilçelerindeki 16 ilköğretim ve 21 ortaöğretim okulunda görev yapmakta olan452 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada Sincar (2009) tarafından geliştirilen 5’li likert tipi “Okul Yöneticisinin Teknoloji Liderliği Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğretmenler okul yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerini sergileme düzeylerini “orta” seviyede bulmuştur. Öğretmenlerin yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerine ilişkin görüşlericinsiyete, hizmet yılına, teknoloji ile ilgili eğitim alma durumuna, lisansüstü eğitim alma durumuna, branşa göre farklılaşmamıştır. Öğretmenlerin yöneticilerinin teknoloji liderliği rollerine ilişkin görüşleri okul türüne, okuldaki teknolojik imkânı yeterli bulma düzeyine göre farklılaşmıştır.

The aim of this study is to evaluate the ‘technology leadership’ roles of the administrators at primary and secondary level state schools in accordance with the teachers’ view s. The study examined the differences of the teachers’ view s according totheir sexes, branches, years of teaching experience, whether they received any training of technology, the type of school they worked at,level of finding technological opportunities satisfactory in school. The studywas designed as a comparative general survey model. The sample of the study consisted of 452 teachers working at 16 primary and 21 secondary schools inVan during2016-2017 years. “School Principals’ Technology Leadership Role Scale” developed by Sincar (2009)was usedto c ollect the researchdata. According to the research findings, the teachers think that the school administrators display their roles of technology leadership at an intermediate level. Moreover, the teachers’ view s on the administrators’roles of technology leadership do not differ based onsex, years of experience, whether they received any training of technology, branch. However, the teachers’view s on the administrators’ roles of technology leadership differ considering the type of school and the level they find the technological opportunities satisfactory at their schools.
An Evaluation of Teacher Views on School Principals' Technology Leadership Roles