Eş-Şevkani ve Es-Seylü’l-Cerrar adlı eserinin tanıtımı - Onuk, Sümeyye (My University, 2010)
1173-1250 (1760-1834) yılları arasında yaşayan Yemenli alim Şevkânî, otuz yaşlarına geldiğinde bağlı bulunduğu Zeydiyye mezhebinden ayrılarak kendisini mutlak müctehid olarak ilan etmiştir. Bundan sonra da gerek eserlerinde gerek fetvalarında hiçbir mezhebe bağlı kalmadan kendi icithadıyla hükmetmiştir. es-Seylü’l-cerrâr, Şevkânî’nin son furû’ fıkıh eseri olduğundan onun nihai görüşlerini bu eserden takip etmek mümkündür. Şevkânî es-Seylü’l-cerrâr’da esas itibariyle Yemen’deki hakim fıkıh mezhebi olan Hâdevîlik’e reddiyesini sunarken aynı zamanda kendi fıkıh anlayışını da ortaya koymaktadır. Tezin ilk bölümünde Şevkânî’nin hayatı, ilmî şahsiyeti ve telif ettiği eserler hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümünde ise Şevkânî’nin es-Seylü’l-cerrâr adlı eseri incelenerek fıkıh anlayışı ortaya konmaya çalışılmıştır. Ardından da es-Seylü’l-cerrâr’ın Yemen Zeydi hukukundaki etkisi ele alınmıştır.

When Yemeni scholar al-Shawkani who had lived between 1760 and 1834, reached to thirty years old he had left his Zeydiyye sect and declared himself as a mujtahid mutlaq. After that he concluded his ijtihad not depending on any other sect’s opinions. Since as-Sayl al-jarrar is last Shawkani’s book of substantive fiqh, it is possible to find his last opinions in this book. Shawkani put forward a refutation to the sect of Hadeviyye which dominant sect in Yemen and he also exhibited his fiqh concept in this book. In the first part of the thesis it has been given an information about Shawkani’s life, academic opinions and books written by him. In the second part of the thesis it has been tried to exhibit his fiqh concept by examining his book as-Sayl al-jarrar. Finally it has been dealt with the effects of the as-Sayl al-jarrar on Zeydiyye law in Yemen.
Keywords: İslam Hukuku