Sporun yaygınlaştırılmasında yerel yönetimlerin rolü - Aras, Atilla (My University, 2002)
Toplumların gelişmesinde ve kalkınmasında, en önemli faktörlerden birisi hiç kuşkusuz merkezi ve yerel yönetimlerin görev ve fonksiyonlarını yerine getirmesidir. Sporda dünya standartlarında başarıya ulaşmanın yolu teşkilatların sağlam kurulması, iyi yönetilmesi kuruluşlar arasında koordinasyon ve organizasyonların sistemli, programlı ve planlı olmasından geçmektedir. Bu araştırmada yerel yönetimlerin sporu kitlelere yaygınlaştırması, bireylerin serbest (boş) zamanlarını değerlendirmesi ve rekreatif etkinliklere katılımlarını sağlamak için semt sahaları, oyun alanları, salonlar gibi ne kadar tesis yaptıkları ayrıca spora yaklaşımları ele alınmış ve spora ayrılan finansal kaynaklar hakkında bilgi verilip tartışılmış, kanunlar ve mevzuatın yerel yönetimlere verdiği görevlerin ne kadarının yerine getirildiği, bu görevlerin tam anlamıyla gerçekleştirilmesinde engel teşkil eden sorunlar tespit edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin spor organizasyonları yapmak, sporu kitlelere yaymak ve mevcut durumlarının yeterli olup olmadığını tespit etmek için, onbir ile ellidokuz yaş gurubu arasındaki kişilere anket uygulaması yapılmıştır. Beşyüzdoksanüç kişiye özel olarak hazırlanış bir soru envanteri yöneltilmiş, verilerin toplanması işlemi tamamlandıktan sonra eksik ve hatalı cevapları olan anketler değerlendirme dışı tutulmuşlardır. Araştırmamızda test istatistiği olarak SPPS istatistik paket programındaki, frekans dağılımı, çapraz tablo ve ki-kare test istatistiğinden faydalanılmıştır. Bulgular tablo halinde sunulmuş ve yorumlar getirilmiştir. 1 Örnek bireylerin % 64.1'i Avrupa, %35.9'u Asya bölgesindedir. Bu dağılımın sebebi belediyenin Avrupa bölgesine daha fazla yatırım ve tesis yapmasında kaynaklanmaktadır. Avrupa ve Asya yakasında yaşayan örnek bireylerin % 51.6'sının hiçbir tesise gitmedikleri görülmektedir.Bunun nedeni ise belediyenin yeteri kadar tanıtım yapmadığından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Without a doubt, about the development of communities one of the most important factors is that carrying out the obligations and functions of central and local administrations. The ways of success in sport are establishinng the organizations reliable, administrating them well. By the way, organizations must be systematic and planned. In this investigation; they have taken charge of these subjects which are abaut the local administration's activities; to spread the sports to the masses to appraise the free times of individuals and to join them in recreation activities, what kinds of playgrounds or saloons for sport have they built? And again they've taken charge of thein views about sport. However given some information about financial sources of sport, confirmed that have local administrations made real their duties or not which are given by code of laws. Engwiry has made to the people who were between age of eleven and fifty-nine to confirm that ef municipality of İstanbul makes organizations of sport, spread the sports to the masses and ıf It is avaicable that attitıdes are enough or not to do these Questions are prepared ecspecially fpr five hundred nınty three aften complete to collect the procedure of dotums,Enquiries are not joend en utilized which have got wromg answers.In aur ınvenstigation,as a testing's statistics, SPPS is used and findings are presented as chant ane made commantaries. 64.1 % of specimen individuals in Europa,35.9 % of them in Asia.The reason of this scattering; Municipality has made investment to Europa more than Asia. It is seen that 51.6 % of specimen people who live in Europa and Asia do not go to the establishments.The reason of this Municipalities do not have enough evidence.
Keywords: Atletik ve açık hava sporları ve oyunları; Dinlence ve eğlence sanatları; Spor Türkiye; Yerel Yönetimler Türkiye