Koklear implant ayarlamada nucleus fitting software ve custom sound programlarının karşılaştırılması - Saçlı, Yeter (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmada koklear implant ayarlamada kullanılan Nucleus Fitting Software (NFS) ve Custom Sound (CS) programlarının; T ve C seviyeleri, programlama süresi, hasta memnuniyeti ve ayarlamaların objektif ve subjektif testlerle kontrolü açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 16-80 yaş aralığında olup, Cochlear marka tek taraflı koklear implant kullanan 37 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların implantları NFS ve CS ile ayrı ayrı programlanmıştır. Her iki programlamayı yaparken de, kronometre ile süre tutulmuştur. Ayarlamaların ardından her bir program için subjektif değerlendirme açısından, katılımcıların serbest alanda işitme eşikleri ve kayıtlı konuşma kullanılarak konuşmayı anlama skorları hem gürültüsüz hem de sinyal-gürültü oranı +10 dB iken belirlenmiştir. Programların objektif değerlendirmesi için ise kortikal işitsel uyarılmış potansiyel ölçümleri yapılarak P1 cevapları saptanmıştır. Son olarak kullanıcılardan programları ses kalitesi, gürültüde konuşma anlaşılırlığı açısından değerlendirmeleri ve programlardan birini tercih etmeleri istenmiştir.Bulgular: NFS ve CS ile yapılan programlarda T ve C seviyeleri, işitme eşikleri, konuşma testleri, P1 cevapları ve hasta memnuniyeti açısından anlamlı farklılık elde edilmemiştir (p>0,05). NFS ile yapılan ayarlamalar ise CS’den daha kısa sürmüştür (p<0,05).Sonuçlar: NFS; koklear implant ayarlamada objektif ve kısa sürede programlama yapılmasına olanak sağlayan yeni, pratik bir yazılımdır.

Aim: The aim of this study is to compare Nucleus Fitting Software (NFS) and Custom Sound (CS) programs which are used in cochlear implant adjustment in terms of T and C levels, programming time, patient satisfaction and control of adjustments with objective and subjective tests. Materials and Methods: The study included 37 participants who are in the 16-80 age range using a Cochlear single-sided cochlear implant. The implants of the participants were individually programmed with NFS and CS. While performing both programming, the time has been kept with the stopwatch. In terms of subjective evaluation for each program following the adjustments, in the free field the participants’ hearing thresholds and speech recognition scores using recording speech were both quiet and the signal-to-noise ratio was +10 dB were determined. For objective evaluation of the programs, cortical auditory evoked potential measurements were performed and P1 responses were determined. Finally, users were asked to evaluate programs in terms of sound quality, speech intelligibility in noise and to choose one of the programs.Results: There were no significant differences in T and C levels, hearing thresholds, speech tests, P1 responses and patient satisfaction in the programs performed with NFS and CS (p>0,05). Adjustments with NFS were shorter than CS (p<0,05).Conclusion: NFS is a new, practical software that allows the programming of the cochlear implant in a short time.
Keywords: Audiology; fitting; koklear implant; NFS; NFS cochlear implant; NRT; Odyoloji; programlama; programming