Primer karaciğer kanseri tanısı konmuş hastaların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve beslenme alışkanlıklarının tümör oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi - Cudri, Nuray (My University, 2003)
Tez Başlık Primer Karaciğer Kanseri Tanısı Konmuş Hastaların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi ve Beslenme Alışkanlıklarının Tümör Oluşumu Etkisinin İncelenmesi Adı ve Soyadı: Nuray Cudri Danışman Adı: Prof.Dr. Deniz Şelimen Program: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği A.B.D

Bu çalışma; Primer karaciğer kanseri tanısı konmuş hastaların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve beslenme alışkanlıklarının tümör oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma Kasım 2001- Temmuz 2003 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Karaciğer ve Safra Yolları Cerrahisi Biriminde takip ve tedavi edilen 52 Hepatosellüler karsinom (HSK)'lu hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmada; sosyodemografik özellikleri belirleyen dört soru ve HSK oluşumunda etkili risk faktörleriyle, beslenme alışkanlıklarını ortaya koyan yirmidört soruyu içeren toplam yirmisekiz soruluk anket formu kullanılmıştır. Araştırmada hastaların yaş ortalaması 57 olarak bulunmuştur. Vakaların %78'i erkek %22'si kadındır. Hastaların %45'inde hepatit infeksiyonu var olup; bunların %42'si hepatit B virüsü, %13'ü hepatit C virüsü taşıyıcısıdır ve ortalama taşıyıcılık süreleri 16 yıl olarak bulunmuştur. Vakaların %49'unun 13 yıl alkol kullandığı ve ayda ortalama 6 kez fazla miktarda alkol aldıkları saptanmıştır. Sigara kullanım oranı ise %80 olup ortalama kullanım süresi yılda 24.3 pakettir. Hastaların %12'si hormon tedavisi görmüş olup ortalama 5 yıl tedavi almışlardır. Hepatit taşıyıcılığı olan hastaların cinsiyetlere göre dağılımları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Alkol ve sigara kullanma alışkanlığı cinsiyetlere göre anlamlı farklılık göstermektedir. Alkol kullanım oranı erkeklerde %67 iken kadın hastalarımızın alkol kullanmadıkları bulunmuştur. Çalışmamızda sigara kullanım oranı, erkeklerde %90 kadınlarda %45 oranında bulunmuştur. Hastalarımızın beslenme alışkanlıkları, baklagilleri saklama teknikleri incelendiğinde %47'si baklagilleri nemli, %53'ü kuru ortamda sakladıklarını ifade etmişlerdir. Yemeklerde acı biber kullanımı %86 oranındadır. Çalışmamızda hepatit B veya C virüs infeksiyonu, alkol ve sigara kullanımı HSK oluşumunda önemli risk faktörü olarak bulunmuştur. Hasta sayısının yetersiz olması nedeniyle HSK oluşumundaki diğer risk faktörlerinin çalışmamızda istatiksel olarak anlamlı çıkmadığını ve daha geniş bir hasta grubuyla yapılacak çalışmada alınan sonuçların daha farklı çıkacağını düşünmekteyiz. İnvestigation of the nutritional habits of patients diagnosed as primary liver carcinoma (HCC) and the influence of nutrition on tumor development. SUMMARY This is a descriptive study to investigate the nutritional habits of patients diagnosed as primary liver carcinoma (HCC) and the influence of nutrition on tumor development. The study includes 52 patients with HCC who have been treated and followed up in the hepatobiliary surgery unit of Istanbul University Istanbul Medical Faculty between November 2001- July 2003. A questionaire consisting of 4 questions on social and demographic properties and 24 questions on possible risk factors and nutritional habits was used. In our study mean age of the patients is 57 ( 18- 75); 78 % of patients were men and 22 % were women 45 % of patients were infected by hepatitis B or hepatititis C virus; 42 % and 13 % respectively with an average state duration of 16 years. 49% of patients had consumed alcohol regularly a mean duration of 13 years. These patients were reported that they consumed alcohol more than 6 times in among. 80 % of patients were smokers with an average of 24,3 boxes per year. No statistically significant difference was established between the two sexes in patients carrying hepatitis B or C virus. Alcohol consumption and smoking habits showed statistically significant difference between men and women. In our group, 90 % of the men are smokers while this percentage is 45 % for women. In male patients, alcohol consumption rate was 67.6 % and no alcohol consumption was detected in the women group. When nutritional habits and techniques of storing cereals are investigated, 47 % of the patients were found to keep them in moist, 53 % in dry conditions. Aflatoxins are known to be found in red pepper and among our patients the frequently habitual use of hot red pepper is almost 86 %. In our study, hepatitis B or C infection, alcohol consumption and smoking are found to be important risk factors for HCC. Because of the small number of the patients in our study, the other risk factors seem statistically insignificant. A follow up study on a larger patient group is espected to give more detailed accurate results.
Keywords: Hastalıklar; kan kanseri; Kanserler; Sağlık Hizmetleri; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri; Tümörler ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar