Tencel kumaşların tutum özelliklerinin dikiş büzgüleri oluşumu açısından incelenmesi - Yıldırım, Hanife Burcu (My University, 2005)
TENCEL KUMAŞLARIN TUTUM ÖZELLİKLERİNİN DİKİŞ BÜZGÜLERİ OLUŞUMU AÇISINDAN İNCELENMESİ Dikiş büzgüleri, ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve hazır giyim üretiminde en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Son yıllarda tekstil ve konfeksiyon sektöründe yaşanan gelişmelere rağmen, dikiş büzülmesi problemine çare bulunamamaktadır. Bu çalışmada dikiş büzülmesinin sıkça görüldüğü tekstil yüzeylerinden Tencel incelenmiştir. Bu kapsamda, ilk olarak Tencel kumaşların eğilme, sıkıştırma, uzama, şekil alabilirlik vb. gibi tutum özelliklerinin değerleri FAST ( Basit Testler ile Kumaş Değerlendirme ) ölçüm sistemi ile tespit edilmiş ve yorumlanmıştır. Daha sonra belirli uzunluklarda kesilmiş kumaş şeritlerine, düzgün bir dikiş oluşumu sağlanarak, iki farklı iplik türü ve iki farklı baskı ayağı basıncı ile dikiş denemeleri yapılmıştır. Dikiş öncesi ve sonrası kumaş uzunlukları ile katlar arasındaki kaymalar ölçülmüş ve istatistiksel hesaplamaları yapılmıştır. Dikiş testi sonuçları ile kumaş tutum özelliklerinin değerleri karşılaştırılarak, büzgüsüz bir dikiş için dikiş makinesi ayarlama parametreleri önerilmiştir. Mayıs, 2005 Hanife Burcu YILDIRIM

THE RESEARCH OF THE HANDLE PROPERTIES OF TENCEL FABRICS IN POINT OF THE FORMATION OF THE SEAM PUCKERS Seam pucker is one of the most appear problems in ready-made clothing production which effects the quality of the product in negative aspect. Inspite of developments of the textile and apparel industry in recent years, the solution of the seam pucker problem can not be discovered. In this study, Tencel, which is one of the textile surfaces that has seam pucker problem rather frequently, was examined. At this scope, first values of handling properties of Tencel fabrics such as bending, compression, extensibility, formability etc. were detemined with the FAST ( Fabric Assurance by Simple Testing ) measuring system and then explained. Afterwards, varied sewing experiments were done on fabric strips that were cut into specific lengths by applying with two different sewing threads and two different pressers foot pressure value by obtaining the correct seam formation. Strips lengths both before and after sewing and length differences between top and bottom layers were measured, statistical calculations were done. Optimal setting parameters of sewing machine to prevent seam puckers were proposed by comparing results of sewing tests and values of fabrics handling properties. Mayıs, 2005 Hanife Burcu YILDIRIM
Keywords: Dokumalar; Dokumalı Kumaşlar; Elyaftan yapılan kağıtlar; İmalat; Tekstil Eğitimi