Özel ilköğretim okullarında toplam kalite yönetiminin gerçekleştirilmesinde insan kaynakları fonksiyonlarının etkililik düzeyinin incelenmesi - Özdemir, Uğur (My University, 2004)
Araştırmada Özel ilköğretim okullarında toplam kalite yönetiminin gerçekleşmesinde, insan kaynakları fonksiyonlarının etkililik düzeyinin incelenmesi başlığıyla konun düzey ve biçimleri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul'daki tüm özel ilköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem ise, Şişli, Beşiktaş, Kağıthane, Sarıyer ve Zeytinburnu ilçelerinden seçilen 8 özel ilköğretim okulundaki yönetici ve öğretmenlerdir. Veri toplama aracı olarak 45 soruluk, beşli Likert Tipi bir anket kullanılmıştır. Anketler okullarda uygulanmış, daha sonra da istatistiksel analizlerin yapılmasına, değerlendirilmesine geçilmiştir. Bulgu ve yorumları değerlendirdiğimizde aşağıdaki sonuçlar görülmektedir: Yöneticiler, Liderlik özelliklerini uygulama düzeyi açısından Uygulamaya tamamen uyuyor (% 83,19 ortalama ile), seçeneğinde yoğunlaşırken, öğretmenler Uygulamaya uyuyor (% 75,35 ortalama ile), seçeneğinde yoğunlaşmışlardır. Yöneticiler, Çalışanların Kararlara Katılım düzeylerini, Uygulamaya tamamen uyuyor (%80,36 ortalama ile) seçeneğinde yoğunlaşırken, öğretmenler Uygulamaya uyuyor (%73,60 ortalama ile) seçeneğinde yoğunlaşmışlardır. Yöneticiler (%74,99 ortalama ile) ve öğretmenler (%73,55 ortalama ile) Müşteri Odaklılık algılamalarında Uygulamaya uyuyor seçeneğinde yoğunlaşıp, durumu genel olarak olumlu bulmaktadırlar. Yöneticiler, Sürekli Gelişim faaliyetlerini Uygulamaya tamamen uyuyor (%85,42 ortalama ile) seçeneğinde yoğunlaşırken, öğretmenler Uygulamaya uyuyor (%76,44 ortalama ile) seçeneğinde yoğunlaşmışlardır.

The thesis aims to outline the level and the varieties of subject in terms of analysing the effiency of human resource functions, achieving total quality management in private primary schools. The fundementals are those who are the teachers and the administrative staff of private primary schools. Examples are the teachers and the principles of eight different private primary schools located in Şişli, Beşiktaş, Kağıthane, Sarıyer ve Zeytinburnu counties. 45 questions, fivefold type inquiry were used to gather datas. Inquiry applied at school and statistical analysis were done to enable some considerations. Examined datas and comments, results are as follows; As administirative staff focused on the choice ''obeying the practice'' with 83,19 % For the level of practising leadership pecularity teachers ''focused on the choice'' 75,35 %. As administrative staff focused the choice ''obeying the practice fully '' 80,31 %, Teachers prefered the choice (obeying the practice ) for the level of contribution for decisions. Administrative staff with averaged 74,99 % and teachers with 73,55 %, favoring the choice ''obeying the practice'' for customer focused perception, find the situation positive in general. Administrative staff (85,42 % average) focusing the choice ''obeying the practice'' with (76,44) for continuous progressive activities.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; İlköğretim Okulları