Bolu Ovası”nda ekonomik faaliyetler - Duman, Ali İhsan (My University, 2000)
Yaklaşık 800 km2'lik bir alan kaplayan Bolu Ovası ve Yakın çevresi bugünkü görümünü Alp Orojenezi ile kazanmıştır. Bolu Ovası kuzeyden Bolu Dağları, güneyden Köroğlu Dağları ile çevrili tektonik çöküntü ovasıdır. Araştırma sahasında Batı Karadeniz dağ sıralarının deniz etkisini engellemesi nedeniyle Karadeniz ve İç Anadolu iklim tipleri arasında bir geçiş iklimi görülür. Bitki örtüsü ormandır. İklim ve jeomorfolojik özelliklere bağlı olarak ova ve çevresinde alüvyal, kolüvyal, kahverengi orman, kestanerengi, gri kahverengi, podzolik ve kireçsiz kahverengi orman toprakları vardır. Bu araştırma sahası Bolu il merkezi sınırları içerisinde kalmaktadır. 125.773 kişi burada yaşamaktadır. Şehir merkezi, Karacasu Beldesi ve 127 köy bu sahada bulunur. Şehir nüfusu göçlerle sürekli artarken, kırsal nüfus azalmaktadır. Şehirde çok katlı betonarme meskenler görülürken ova tabanı ve çevredeki köylerde betonarme ve ahşap meskenler görülür. Bolu Ovası'nda ekonomik yaşamın temelini tarım oluşturur. Ovada yetiştirilen ürünler; başta hububat olmak üzere patates, tohumluk şeker pancarı,sebze ve meyvelerdir. Hayvancılık yönünden ise elverişli şartlar ihtiva eden ova ve çevresinde kümes hayvanları,büyük ve küçükbaş hayvancılık,özellikle broiler (kasaplık) piliç üretimi bakımından Türkiye genelinde önemli bir yeri vardır. Büyük bir alan kaplayan ormanların yöre ekonomisine katkıları önemli ölçüdedir. Orman ürünlerinin değerlendirilmesi gayesiyle devlet ve özel sektör tarafından çok sayıda fabrika kurulmuştur. Ulaşım imkanlarının iyi oluşu sebebiyle her geçen gün gelişen sanayi kolları; gıda, giyim, orman ürünleri, mobilya,çimento ve metal eşya sanayisidir. Bu sanayi kolları içersinde gıda sektöründe Filiz Makarna, orman ürünleri sanayisinde Orüs ve Seka, metal eşyada Ardem (Arçelik) ve Bolu Çimento Fabrikalarının Türkiye genelinde önemli bir yeri vardır. Ülkemizin ulaşım yönünden yoğunluk ve kolaylık arz eden bir bölümünde yer alan Bolu'da TEM Otoyolu ve D-100 Devlet Karayolu geçmektedir. Bolu Ovası ve çevresi yeraltı kaynakları yönünden zengin olmamakla birlikte linyit, maden suları ve termal kaynaklar mevcuttur. Turizm yönünden araştırma sahası ulaşımın kolaylığı sebebiyle tarihi ve doğal güzelliklere sahip olduğundan (Abant Gölü,Gölcük,Yedigöller,Kartalkaya ve yaylacılık) yerli ve yabancı turistlerin günübirlik olarak ziyaretlerine açıktır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin yöreye kültürel yönden katkısı yüksektir. Bolu köklü bir tarih ve zengin kültür mirasına sahiptir.Tarihi kaynaklara göre Bolu'nun tarihi Bitinyalılar ile başlamaktadır. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalan bir çok tarihi eser vardır. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi, Bolu'da da can ve mal kaybına neden olmuştur. Bu depremde 48 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 353 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bunlardan da anlaşılacağı üzere deprem, çok fazla ekonomik kayba neden olmuştur.

The plain of Bolu is almost 800km2.Its near surrounding which is appeared with Alp orogeny today. At this plain, there is Bolu mountains north of its and Köroğlu mountain is south of here that is fallen down a tectonics of a plain. The research area actually, the west of black sea mountains and no given the sea influence to inside so that the climate is past to the according middle of Anatolia region. The plain is covered with forest because of the climate and the geomorphology peculiarity at the plain of bed and it's near surrounding are alluvial, colluvial, brown forest, chestnut, grey-brown podzolic and without a time brown of forest soils there. There are 125.773 people living in here. The research area is contained centre of Bolu and its surroundings and than its centre and small town Karacasu and with 127 villages. City's population is increase every year because of the migration from rural to the city this even is reduce a the rural places. There are big buildings in the centre of city but nearer around of the city we don't sea them but there are wood houses we can sea. The plain of Bolu, economical life is depended on the agriculture. All kinds of products are grown bed the of plain. The first product is grain then potato, sugar beet, vegetable and fruit. The animals state that there are a lot of hen houses, poultry surroundings of the plain is sufficient to the area in addition sheep, goats and butchery chicken are grown here particularly butchery chicken or broil chicken is very important to people and then Mudurnu chicken is famous for in Turkey. The forest of area is the largest in here so it brings economical usefuls to the people and The Turkish Government and special sector is built a few factories in Bolu. Possibility of transporting is very good and the industry branches are improved that these are food, wearing, wood products, furniture, cement and metal industry. Some of them are Filiz Macaroni, Orüs, Seka, at the metal production Ardem (Arçelik), then cement of Bolu factory are useful for the national economy. Bolu is located on the highway of Ankara to İstanbul and transporting is very easy with TEM road or D-100 road. The plain and surroundings is located with under growned water, which is thermal springs and with lignite and mineral water Akmina in Çepni village so the area is a popular for these too. At the researching area the tourism is improved and travelly is easy then there are a lot of historical places and really a paradise which has fahscinating natural beauties, lake Gölcük, Abant, Seven Lakes and high plateaus in the ide valleys so Bolu provides outstanding scenic beauties in Turkey. The sightseeing natural places are opened to the tourists. Abant İzzet Baysal University is very important with its high culture to the people. The history of Bolu goes back to 2th- century BC. The Bithynians founded Bolu at first and they called it Bithynia. After the Bithynians, Bolu came under the rule of the Romans, Byzantinien, the Seljuks and the Ottomans so there are a lot of historical places here. On the 12th November 1999 the soul and goods were caused to lose by Düzce earthquake. In Bolu 48 people were died, 353 people were been wounded. So that Bolu was lost the biggest economical wealth by the earthquake.
Keywords: Bolu (Türkiye)-Ekonomik Durum