Bakır malzeme ve geleneksel kültür ilişkisinin endüstriyel tasarım bağlamında incelenmesi - Danacı, Özge (My University, 2024)
Bu tez çalışması, yerel bir malzeme olarak bakırın ve geleneksel Türk zanaatlarından biri olan bakırcılığın tarihsel gelişimi ile endüstriyel tasarım bağlamında günümüzdeki konumunu incelemektedir. Giriş bölümünde tezin araştırma sorusu ile hipotezine yer verilmiş, ikinci bölümde ise bakır malzemenin özellikleri, alaşımları ve şekillendirme yöntemleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, kültür kavramı ve bakır malzemenin geleneksel Türk kültürü ile olan ilişkisi incelenmiştir. Dördüncü bölümde, endüstriyel tasarımın geleneksel kültürle olan ilişkisi, zanaattan endüstriyel tasarıma geçiş süreci ve bu bağlamda gerçekleştirilen projeler ile tasarımlarında geleneksel Türk kültüründen faydalanan endüstriyel tasarımcılara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise, bakır malzemenin günümüzde kazandığı değer ve endüstriyel tasarımda kullanımı, geleneksel kültüre yapılan göndermelerle birlikte incelenmiştir. Araştırma, bakır malzemenin tarih boyunca Türk kültüründe sürekli varlığını koruduğunu ve günümüz endüstriyel tasarımında da önemli bir role sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular ve bu bulguların önemi sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.

This thesis study the historical development of copper as a local material and copper craftsmanship, one of the traditional Turkish crafts, and its current position in the context of industrial design. The introduction section presents the research question and hypothesis of the thesis. In the second section, the properties of copper material, its alloys, and forming methods are discussed. The third section explores the concept of culture and the relationship between copper material and traditional Turkish culture. The fourth section addresses the relationship between industrial design and traditional culture, the transition process from craft to industrial design, and includes projects realized within this context as well as industrial designers who utilize traditional Turkish culture in their designs. The fifth section examines the current value of copper material and its use in industrial design, along with references to traditional culture. The research reveals that copper material has continuously maintained its presence in Turkish culture throughout history and holds a significant role in contemporary industrial design. The findings and their significance are evaluated in the conclusion section.
Investigation of the relationship between copper material and traditional culture in the context of industrial design
Keywords: Bakır Malzeme; Bakırcılık; Copper; Coppersmith; Craft; Endüstriyel tasarım; Geleneksel Kültür; Industrial design; Traditional Culture; Zanaat