Gebelikteki fizyolojik değişiklikler ve covid-19 - ESİM BÜYÜKBAYRAK, ESRA (Türkiye Klinikleri, 2020)
Gebelik, gelişmekte olan fetüsün gereksinimlerini karşılamak için tüm sistemlerde birçok fizyolojik ve anatomik değişimin olduğu bir dönemdir. Genel olarak, gebelikteki fizyolojik ve anatomik değişiklikler enfeksiyonlara duyarlılığı arttırır, enfeksiyon tanısını ve/veya klinik seyrini zorlaştırabilir veya geciktirebilir. Gebelikte COVID-19 ile ilişkili olan başlıca sistemler; solunum sistemi, bağışıklık sistemi ve renin-anjiotensin -aldosteron sistemidir (RAAS). Bu makalede, bu sistemlerdeki fizyolojik değişiklikler ve muhtemel COVID-19 ilişkisi anlatılacaktır.

Pregnancy is a period in which there are many physiological and anatomical changes in all systems to meet the needs of the developing fetus. In general, physiological and anatomical changes in pregnancy increase susceptibility to infections, making the diagnosis and/or clinical course of infection difficult or delayed. The main systems associated with COVID-19 in pregnancy are; respiratory system, immune system and renin-angiotensin-aldosteron system (RAAS). In this article, the physiological changes in these systems and possible COVID-19 relationship will be explained.
Physiological changes in pregnancy and covid-19
Keywords: Gebelik; uyum; fizyolojik; COVID-19; Pregnancy; adaptation; physiological