Türkiye’de eğitim fakültelerindeki resim eğitimi sisteminde benimsenen ilkelerin belirlenmesinde batı resim sanatının etkileri - Kalay, Handan Nimet (My University, 2017)
Bu araştırma ile 2015-2016 yılları arasında Batı resim sanatı ilkelerinin Türkiye’deki Eğitim Fakültelerinin Resim İş Eğitimi Anabilim Dallarında ne kadar doğru şekilde ve yeterli uygulandığı, bu alandaki hocaların görüşleri alınarak araştırılmıştır. Araştırmada Türkiye’de 3 farklı üniversitenin Resim İş Eğitimi Anabilim Dallarında görev yapmakta olan 5 hocasına yönlendirilen 7 soru ve alınan görüşler sonucu elde edilen veriler nitel veri çözümleme tekniği kullanılarak, içerik analizi yapılarak, bulgular tanımlanarak yorumlanmıştır. Çalışma 5 bölümden oluşmaktadır. -İlk bölümde problem durumu, amaç, önem, sınırlılıklar, sayıltılar ve tanımlara yer verilmiştir. -İkinci bölümde araştırmanın literatür kısmı yer almaktadır. -Üçüncü bölüm araştırmanın yöntemi; araştırma modeli, çalışma grubu, veri toplama aracının hazırlanması, veri toplama aracının geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, verilerin toplanması ve verilerin çözümlenmesi yer almıştır. -Dördüncü bölümde araştırmada ulaşılan bulgular ve yorumlara yer verilmiştir. -Beşinci bölüm ise araştırmada ulaşılan sonuç; yargı ve tartışmanın sonucunda geliştirilen öneriler yer almaktadır.

With this research, it has been investigated by the opinions of the teachers in this area how well the Western painting art principles are applied in the Painting Education department in Turkey by the education faculties in Turkey between 2015-2016. In the research, 7 questions were asked to 5 teachers who are working in 3 different universities in Turkey in Painting Education department and the result has been interpreted within qualitative data solution technique, inter-annalysis and description of all aspects.The research consists of 5 sections. -In the first part, the problem situation, purpose, importance, limitations, premise and definitions featured. -In the second part, the literature part of the research is included. -The third part is the method of research; Study model, study group, preparation of data collection tool, validity and reliability studies of data collection tool, collection of data and analysis of data. -In the fourth section, findings and interpretations reached in the research were featured. -The fifth part is the result of the research;discussion and recommendations as a result of the decision is located.
Keywords: Eğitim ve öğretim (Yüksek); Resim; Türkiye